PORUKA ZA IZRAEL?

Američki predsjednik Joe Biden negira da je Izraelu dao do znanja da će se američka vojska pridružiti ako Hezbolah otvori novu frontu u Izraelu.

Bidenova administracija privatno je pozivala Izrael da ne pokreće vojnu kampanju protiv Hezbolaha, dok Washington radi na tome da spriječi širenje trenutnog rata izvan Gaze, izjavila su u srijedu za The Times of Israel dva dužnosnika upoznata s tim pitanjem.

Napadi libanske grupe i činjenica da Izrael nije uspio predvidjeti napad Hamasa iz Gaze doveli su do intenziviranja rasprava o tome mora li Izrael biti taj koji će pokrenuti bitku protiv Hezbllaha kako bi zadržao prednost.

Takvi razgovori bili su razlog za zabrinutost za SAD, koje su privatno i javno upozoravale Hezbolah i Iran da ne započinju rat na sjevernoj fronti Izraela.

SAD je upozorio Izrael da bude oprezan u svojim vojnim odgovorima na vatru Hezbolaha, objašnjavajući da bi pogreška IDF-a u Libanu mogla izazvati mnogo veći rat, dodali su dužnosnici.

Obraćajući se novinarima u srijedu nakon svoje kratke posjete solidarnosti Izraelu, američki predsjednik Joe Biden kazao je da "nikada nije rečeno" da će se SAD pridružiti u slučaju sukoba s Hezbollahom.

"Ovo nije istina, to nikada nije rečeno", odgovorio je Biden.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby dodao je novinarima da ne postoji "nikakva namjera da se američke čizme stave na zemlju u borbi", ali da SAD ima svoje "nacionalne sigurnosne interese" i "mi ćemo ih zaštititi ako bude potrebno".

Kirby je rekao da su dvije udarne grupe nosača zrakoplova koje je Pentagon prošle sedmice poslao u istočni Mediteran trebale "odvratiti" izraelske i američke protivnike u regiji "od poduzimanja akcije.