ŠTA PLANIRA SAD?

Zvaničnici administracije američkog predsjednika Joea Bidena mnogo su više zabrinuti zbog korupcije u Ukrajini nego što javno priznaju, sugerira povjerljivi strateški dokument SAD-a do kojeg je došao Politico.

Osjetljiva, ali neklasificirana verzija dugoročnog plana SAD-a iznosi brojne korake koje Washington poduzima kako bi pomogao Kijevu da iskorijeni zloporabe i na drugi način reformira niz ukrajinskih sektora.

Naglašava se da bi korupcija mogla nagnati zapadne saveznike da odustanu od potpore Ukrajini i da Kijev nije u stanju poduzeti kampanju protiv korupcije.

Problem korupcije

“Percepcije o korupciji na visokoj razini”, upozorava povjerljiva verzija dokumenta, mogle bi “potkopati povjerenje ukrajinske javnosti i stranih čelnika u ratnu vladu”.

Ovakva retorika oštrija je od analize dostupne u javnoj verziji dokumenta od 22 stranice, koji je State Department objavio na svojoj web stranici bez posebne pompe prije otprilike mjesec dana.

Povjerljiva verzija “Integrirane državne strategije” otprilike je tri puta opsežnija i sadrži mnogo više pojedinosti o američkim ciljevima u Ukrajini, od privatizacije banaka i pomoći većem broju škola da podučavaju engleski do poticanja vojske da prihvati NATO-ve protokole. Mnogi su ciljevi osmišljeni kako bi se smanjila korupcija koja hara zemljom.

Problem za Bidena

Potiho objavljivanje strategije i činjenica da je otvoreni izričaj ostavljen u povjerljivoj verziji naglašavaju izazov slanja poruka s kojim se suočavaju Bidenovi suradnici.

Američka administracija želi pritisnuti Ukrajinu da zaustavi korupciju, ne samo zato što su u pitanju dolari američkih poreznih obveznika. No, preglasan stav o tom pitanju mogao bi ohrabriti protivnike američke pomoći Ukrajini, poput mnogih republikanskih kongresnika koji pokušavaju blokirati takvu pomoć. Bilo kakva percepcija oslabljene američke potpore Kijevu također bi mogla navesti više europskih zemalja da dvaput razmisle o svojoj ulozi.

Kad je riječ o Ukrajincima, “iza kulisa se vode neki iskreni razgovori”, rekao je američki dužnosnik upoznat s ukrajinskom politikom. Kao i drugima, ovoj osobi je zajamčena anonimnost za raspravu o osjetljivom pitanju.

Korupcija pala u drugi plan zbog ruske invazije

Ukrajinska korupcija dugo je zabrinjavala američke zvaničnike, sve do predsjednika Joea Bidena. Ali, ta je tema pala u drugi plan nakon invazije Rusije u februaru 2022. godine, koju je Biden nazvao borbom demokratije protiv autokracije.

Mjesecima su se Bidenovi suradnici držali usputnog spominjanja korupcije. Željeli su pokazati solidarnost s Kijevom i izbjeći davanje goriva malom broju republikanskih kongresnika koji su kritizirali američku vojnu i gospodarsku pomoć Ukrajini.

Više od godinu dana od početka rata američki zvaničnici sve više javno i privatno ističu ovo pitanje. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, na primjer, sastao se početkom septembra s delegacijom ukrajinskih antikorupcijskih institucija.

Antikorupcijske reforme nisu uslov za vojnu pomoć

Drugi američki dužnosnik upoznat s ovim raspravama potvrdio je za Politico izvještaje da Bidenova administracija razgovara s ukrajinskim čelnicima o potencijalnom uvjetovanju buduće ekonomske pomoći “reformama za suzbijanje korupcije i pretvaranjem Ukrajine u privlačnije mjesto za privatna ulaganja”. Takvi se uvjeti ne razmatraju za vojnu pomoć, naglasio je dužnosnik.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova nije odgovorio na zahtjeve za komentarom, ali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otpustio je nekoliko najviših obrambenih dužnosnika u nedavnoj antikorupcijskoj akciji, što je bila poruka Sjedinjenim Američkih Državama i Europi da sluša njihove primjedbe.

Integrirana državna strategija proizvod je State Departmenta koji se oslanja na doprinose drugih dijelova američke vlade, uključujući Ministarstvo obrane. Sadrži popise ciljeva, rokove za njihovo postizanje i prekretnice koje bi američki dužnosnici željeli postići. State Department donosi takve strategije za mnoge zemlje svakih nekoliko godina.

Ukrajinska vojska i NATO standardi

Dužnosnik State Departmenta nije htio reći je li Washington podijelio dulju verziju strategije s ukrajinskom vladom ili postoji li povjerljiva verzija. William Taylor, bivši američki veleposlanik u Ukrajini, rekao je da će mnogi obični Ukrajinci vjerojatno pozdraviti strategiju jer su i oni umorni od endemske korupcije u svojoj zemlji.

U dokumentu se kaže da ispunjavanje američkih ciljeva za Ukrajinu uključuje ispunjavanje obećanja SAD-a o opremi i obuci za pomoć ukrajinskim oružanim snagama u obrani od napada Kremlja.

Povjerljiva verzija također opisuje ciljeve SAD-a kao što je pomoć u reformi ukrajinskog aparata za nacionalnu sigurnost kako bi se omogućio “decentraliziran pristup izvršavanju zadataka otporan na rizik” i smanjile “mogućnosti za korupciju”.

Iako NATO nije blizu primanja Ukrajine u članstvo, američka strategija često navodi želju da ukrajinska vojska usvoji NATO standarde.

Očekivana prekretnica navedena u povjerljivoj verziji je da ukrajinsko Ministarstvo obrane “uspostavlja profesionalizirani mlađi oficirski i dooficirski zbor s NATO standardnom doktrinom i načelima”. I format i sadržaj ukrajinskih odbrambenih dokumenata trebao bi “odražavati terminologiju NATO-a”, kaže se u povjerljivom dijelu strategije.

Problem oligarha

Jedan cilj uključuje stvaranje “plana otpora na nacionalnoj razini”. To bi moglo aludirati na obične Ukrajince koji će uzvratiti ako Rusija osvoji više teritorija. SAD također želi vidjeti da Ukrajina proizvodi vlastitu vojnu opremu uspostavom “domaće odbrambene industrije sposobne podržati temeljne potrebe”, kao i okruženja koje potiče novoosnovane obrambene informacijske tehnologije.

Čini se da su američki zvaničnici posebno zabrinuti zbog uloge elita u ukrajinskoj ekonomiji.

“Deoligarhizacija, posebice energetskog i rudarskog sektora, temeljno je načelo za ponovno uspostavljanje bolje Ukrajine”, navodi se u javnom dijelu strategije. Jedan pokazatelj uspjeha, stoji u povjerljivoj verziji, jest da ukrajinska vlada “prihvaća značajne reforme decentralizirajući kontrolu nad energetskim sektorom”.

Čini se da SAD želi pomoći ukrajinskim institucijama da izgrade svoje nadzorne kapacitete. Navedeni ciljevi uključuju sve, od pomoći lokalnim vlastima u procjeni rizika i korupcije do reformi u uredima za ljudske resurse. Na primjer, strategija kaže da SAD pomaže Računovodstvenoj komori Ukrajine da unaprijedi reviziju kako bi mogla pratiti izravnu proračunsku potporu iz SAD-a.

SAD želi da Ukrajina razvije posebne veze s Amerikom

Strategija opisuje načine na koje SAD pomaže ukrajinskom zdravstvenom sektoru, kibernetičkoj obrani i organizacijama koje se bore protiv dezinformacija. Poziva se na podupiranje ukrajinskih antimonopolskih napora i inicijativa za poticanje povećanja poreznih prihoda u državnu blagajnu.

Povjerljivi dio dokumenta poziva ukrajinske financijske sustave da “povećaju kreditiranje kako bi potaknuli širenje poslovanja” i smanjenje uloge države u bankarskom sektoru.

Jedna zamišljena prekretnica za taj dio je da se “Alfa banka transparentno vrati u privatno vlasništvo”. Čini se da se to odnosi na instituciju sada poznatu kao Sense Bank, koja je prethodno bila u ruskom vlasništvu, ali koju je Ukrajina nacionalizirala.

Čini se da je američka strategija usmjerena na to da Ukrajina ne samo zadrži svoju orijentaciju prema Zapadu već i da razvije posebne veze s Amerikom.

Engleski u školama

Jedan od načina na koji Washington vjeruje da će se to dogoditi je engleski jezik. Strategija ukazuje na to da SAD nudi tehničku i drugu pomoć ukrajinskom ministarstvu obrazovanja kako bi se poboljšalo podučavanje engleskog jezika.

Vjeruje se da lekcije engleskog mogu pomoći reintegraciji Ukrajinaca oslobođenih od ruske okupacije.

Američki dužnosnici također pomažu Ukrajini u izgradnji kapaciteta za procesuiranje ratnih zločina u vlastitom pravosudnom sustavu. Željene prekretnice uključuju odabir više od 2000 novih sudaca i rješavanje zaostataka od preko 9000 pritužbi na nedolično ponašanje sudaca.

Širenje u druge gradove

Strategija također poziva na obnovu američke diplomatske prisutnosti u Ukrajini, šireći se izvan Kijeva u gradove poput Lavova, Odese, Harkiva i Dnjipra. Zbog ranijih otpuštanja osoblja potaknutih ruskom invazijom, “veleposlanstvo ostaje u kriznom stanju”, navodi se u jednom od javnih poglavlja.

Kao i u prošlim komunikacijama o kojima je izvijestio Politico, američki dužnosnici primjećuju inventivne načine na koje SAD osigurava nadzor nad američkom pomoći Ukrajini uprkos suočavanju s ograničenjima zbog rata.

Ti napori uključuju korištenje aplikacije pod nazivom SEALR za pomoć u praćenju pomoći, prenosi Index.hr.