Podli napadi

Turski predsjednik je ocijenio da su “rasizam, ksenofobija i islamofobija” u evropskim zemljama, koje nije imenovao, “dostigli nepodnošljiv” nivo.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovo je kritikovao evropske zemlje, prije svega Švedsku gdje je bilo skrnavljenja i spaljivanja Kur'ana, ocjenjujući da su ti napadi na islam dostigli “nepodnošljivi” nivo.

Irački izbeglica u Švedskoj, Salwan Momika, izazvao je val nezavodovljstva u svijetu u junu pošto je palio i gazio Kur'an ispred najveće džamije u Stockholmu na prvi dan Kurban-bajrama, praznika koji slave muslimani širom sveta, prenosi Beta.

Irak je prošle sedmice zatražio njegovo izručenje od Švedske. Stockholm je osudio skrnavljenje Kur'ana, ali je podvukao da u Švedskoj postoji sloboda izražavanja.

Vlada susjedne Danske predstavila je krajem augusta predlog zakona o zabrani spaljivanja svete knjige islama.

Pritisak na Švedsku

Sa svoje strane, Erdogan već mjesecima vrši pritisak na Švedsku da preduzme mjere protiv tih skrnavljenja, u kontekstu jakih tenzija između dvije zemlje.

Tokom govora pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u New Yorku, turski predsjednik je ocijenio da su “rasizam, ksenofobija i islamofobija” u evropskim zemljama, koje nije imenovao, “dostigli nepodnošljiv” nivo.

Erdogan je ocijenio da “podli napadi u Evropi na Kur'an pomračuju budućnost Evrope”.