ZNALI ŠTA SE DEŠAVA

Njemačka Savezna obavještajna služba (BND) uspjela je dobiti pristup razgovorima između lidera Wagner grupe Jevgenija Prigožina i predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka tokom pobune u Ruskoj Federaciji krajem juna.

Ovo je navedeno u zajedničkoj istrazi njemačkih emitera WDR i NDR, prenosi Evropska pravda.

Prema masovnim medijima, njemačka obavještajna služba prisluškivala je telefonske razgovore vođe Wagner grupe i Lukašenka kada su razgovarali o uvjetima za okončanje pobune u Rusiji. Tako je BND navodno direktno doznao za Lukašenkovu ulogu posrednika između Prigožina i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

WDR i NDR napominju da je njemačka obavještajna služba imala nejasne dokaze o mogućoj pobuni u Rusiji sedam dana prije samih događaja i pokušala potvrditi informaciju s partnerima, ali bezuspješno, te stoga o tome nije obavijestila kancelara Olafa Scholza.

"Navodno je prvo upozorenje BND-a o događajima poslano njemačkoj vladi u petak navečer, dan prije nego što su Wagnerovi plaćenici zauzeli ruske vojne objekte i ruski grad Rostov", stoji u istrazi.

Prošle sedmice pojavile su se informacije da je njemačka Savezna obavještajna služba pokrenula internu provjeru svog neuspjeha u predviđanju pokušaja državnog udara u Rusiji i da se njezin šef, Bruno Kahl, navodno suočava s ostavkom.

Aktualne informacije, međutim, opovrgavaju takve pretpostavke.

Kako je objavljeno, njemački kancelar Olaf Scholz vjeruje da je neuspjela pobuna u Rusiji oslabila predsjednika Vladimira Putina, ali njene posljedice za rusku invaziju na Ukrajinu ostaju nejasne.