PUTIN U VELIKOM PROBLEMU

Ukrajinski savjetnik za unutrašnje poslove Anton Gerashchenko oglasio se povodom današnje pobune Wagner grupe protiv rukovodstva Rusije.

Gerashchenko je podijelio saopćenje Wagnera sa Telegrama u kojem se navodi: "Putin je krivo izabrao. Tim gore po njega. Uskoro ćemo imati novog predsjednika".

Ruski Telegram kanali javljaju da su vojnici Wagner PMC ušli u Voronjež i da su na periferiji Krasnodara i Volgograda te da im niko pruža otpor.

U međuvremenu, u ruskim gradovima skidaju se transparenti koji pozivaju ljude da se pridruže Wagneru, javljaju ruski mediji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros je imao vanredno obraćanje u kojem je okarakterisao Wagnerove akcije u Rostovu kao "oružanu pobunu" i najavio žestoku kaznu za sve one koji učestvuju u njoj. Putin je kazao kako je riječ o zločinačkoj avanturističkoj kampanji te da je jednaka oružanoj pobuni.

Ruska vojska je u subotu pozvala Wagnerovce da napuste vođu Jevgenija Prigožina, rekavši da će im garantovati sigurnosti. Vrh Rusije traži od njih da prestanu s pobunom protiv vojnog vodstva Moskve.

Jevgenij Prigožin, vođa privatne vojne grupe Wagner, optužio je ruski vojni vrh za napad na Wagnerov vojni kamp i masovno ubistvo njegovih boraca. Nakon toga, ruski Nacionalni odbor za suzbijanje terorizma pokrenuo je krivični postupak protiv Prigožina zbog poticanja na oružanu pobunu.

Podsjećamo, u ranim jutarnjim satima grupa plaćenika Wagner pod vodstvom Prigožina je počela oružanu pobunu zauzimajući grad Rostov na Donu. Prema riječima njihovog vođe krajnji cilj je Moskva.