Preminuo

Silvio Berlusconi preminuo je danas, u 86. godini života, nakon što se posljednjih mjeseci borio sa zdravstvenim problemima.

Berlusconi je rođen 29. septembra 1936. godine u Milanu, bio je poznat kao italijanski politički lider, ali i kao biznismen, čije se bogatstvo prema časopisu Forbes mjeri milijardama eura.

Svoju karijeru započeo je kao pjevač na krstarećim brodovima. Na talasu građevinskog buma u Milanu, šezdesetih godina sagradio je carstvo koje ga je učinilo medijskim mogulom i vlasnikom fudbalskog šampiona Milana.

Kao osnivač stranke Forza Italia 1993. godine stekao je ogromnu popularnost, predstavljajući se kao čovjek čije je poslovno iskustvo tačno ono što treba kako bi se izgradila snažna Italija. Berlusconi je prvi premijerski mandat dobio 1994. godine, a od tada je preživio nekoliko glasanja o povjerenju, policijske istrage i razvod.

Prvi put se oženio 1965. godine, a dvadeset godina nakon toga razveo se zbog ljubavnice Veronice Lario sa kojom je stupio u brak 1990.

Međutim, i ovaj brak se raspao 2009. godine, kada je otkrivena njegova veza sa tinejdžericom Noemi Letizijom kojoj je za rođendan poklonio ogrlicu vrijednu 8.300 dolara.

Njegov privatni život opet postaje glavna vijest 2010. nakon što se saznalo da je nazvao milansku policiju kako bi tražio puštanje 17-godišnje plesačice Karime El Mahroug, poznate po imenu Ruby Rubacuori.

Poslije toga italijanski premijer je bio suočen sa optužbama da je davao novac maloljetnim prostitutkama te zloupotrijebio ovlasti zbog njegovog navodnog odnosa sa El Mahroug.

Protiv njega se vodilo najmanje osam sudskih postupaka zbog podmićivanja, izbjegavanja poreza i korupcije, ali ipak niti jedan nije donio osuđujuću presudu.

Najbolji premijer

Međutim, Berlusconijeve uspješne televizije brinule su o njegovom imidžu, često narušenom skandalima i neumjesnim izjavama.

"Šaljem vam pozdrave, kako se ono zove, samo sekund, neko ko se sunčao – Barack Obama", rekao je po povratku u Italiju sa sastanka zemalja G20 gdje se sreo sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država.

Preživjele u zemljotresu u italijanskom gradu L'Aquila poredio je sa kamperima, a njemačkog poslanika sa nacističkim zapovjednikom. Kao razlog za investiranje u Italiju naveo je prelijepe sekretarice i sve manji broj komunista u zemlji, a sebe je jednom prilikom opisao kao "političkog Isusa Krista, jer se žrtvujem zbog svakoga".

Medijski tajkun

Osvojivši svijet građevinskog posla, Berlusconi je skrenuo pozornost na medijsko polje. Najviše ga je zanimala komercijalna televizija. Njegov prvi korak u tom smjeru bila je kupovina dionica u popularnom tjedniku Il Giornale. Tada je vrlo brzo osnovan poznati Mediaset, koji je uključivao tri televizijska kanala (među njima i poznati Canale 5) i postao dio Fininvest holdinga. Kasnije je Silvio Berlusconi dodao nekoliko francuskih, njemačkih i španjolskih televizijskih kanala svom holdingu.

Zahvaljujući strasti prema komercijalnoj televiziji, Silvio Berlusconi je preuzeo ulogu mjesto u prvih deset najbogatijih Italijana i 118. na rang listi Forbesa.

Berlusconi je izabran za premijera četiri puta, prvi put kada je njegova stranka osvojila 43% glasova. To je apsolutni rekord za Italiju. Samo su Benito Mussolini i Giovanni Giolitti bili na vlasti duže.

Optužen je u raznim slučajevima više od 50 puta - također rekord za političara. Među kriminalnim podvizima najkarizmatičnijeg premijera su podmićivanje, velike prijevare, seksualni odnosi s maloljetnicima i utaja poreza.

Najbolji prijatelj Silvija Berlusconija bio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Njihovi su susreti uvijek bili topli, premijer Italije, prisjećajući se svoje mladosti, čak je pjevao i za ruskog čelnika. Putin je 2013. privatno posjetio svog talijanskog prijatelja, koji je u to vrijeme bio u mirovini i bio je na sudskoj kazni.