Uhapšen u Bugarskoj

Šef regionalnog vodovoda "Đakovica" Hasan Krasniqi, koji je 19. februara uhapšen u Bugarskoj na zahtjev Interpola, pojavio se na sudu pred bugarskim vlastima, a u roku od deset dana očekuje se da bude izručen Italiji, prenosi RTK live.

"Saslušanje je održano. Po proceduri bugarske države sada čekamo rok od tri dana za saglasnost mog klijenta koju je dao da po ubrzanom postupku ode u Italiju. Nakon tri dana bugarske vlasti će kontaktirati nadležne u Italiji za izvršenje pojednostavljenog izručenja, kako bi se gospodin Krasniqi pojavio pred italijanskim vlastima“, rekao je njegov advokat Tritan Hamitaj.

Dodaje da Krasniqi nema direktne veze sa događajem za koji ga optužuje italijanska država, te da nije riječ o švercu maloljetnika.

"Ispada da se neki sportisti nisu vratili na Kosovo, jer su dobili azil zbog maloljetnosti. Gospodin Krasniqi nema pojma da se ovi sportisti nisu vratili na Kosovo, niti kako su dobijene vize, on je samo ponudio prevoz kao partner u ovoj transportnoj kompaniji. Indirektno je dio svega ovoga“, kazao je Hamitaj.

Inače, šef KRU „Đakovica“ Hasan Krasniqi optužen je da je navodno krijumčario maloljetne osobe, kao akcionar u transportnoj kompaniji, šaljući sportiste u Italiju. Sumnja se da se, kada su ušli u Italiju 2022. godine, sportisti nikada nisu vratili na Kosovo.

Hamitaj dodaje da su italijanske vlasti nakon sprovedenih istraga ocjenile da Krasniqi treba da objasni okolnosti ugovaranja prevoznih sredstava od strane sportskih klubova i njegovu ulogu u saznanju ili nepoznavanju nepravilnosti pri dobijanju viza.

Krasniqi je, inače, bio i kandidat Samoopredjeljenja za poslanika.

Izvor: Kosovo Online/RTK live