UKRAJINSKI HEROJI

Sudbina ukrajinskih branitelja mariupoljske čeličane Azovstal ostala je neizvjesna nakon što se dio njihovih saboraca predao nakon čega su prevezeni na teritoriju pod ruskom kontrolom.

Dok je zamjenica ukrajinske ministrice odbrane Hanna Malyar govorila o njihovom povrataku kući, predsjednik Volodimir Zelenski je upozorio da “posao vraćanja dječaka kući … zahtijeva delikatnost i vrijeme”.

Predsjednik ruskog parlamenta rekao je da će razmotriti zabranu razmjene ruskih ratnih zarobljenika za zarobljene pripadnike ukrajinske jednice Azov.

Vjačeslav Volodin, predsjednik Državne dume, rekao je da su članovi Azova “nacistički zločinci” koji ne bi trebali biti uključeni u razmjenu zarobljenika.

Ukrajina je, u pregovorima o evakuaciji svojih boraca iz čeličane Azovstal, vjerovatno pristala na uvjete Rusije i naredila svojim jedinicama da se predaju, objavio je Institut za proučavanje rata.

Branitelji Mariupolja zarobljeni u Željezari Azovstal vjerovatno su se predali nakon što su ukrajinski zvaničnici pregovarali o mjerama evakuacije s Kremljom”, navodi institut u svojoj posljednjoj procjeni.

“Kremlj je možda pristao na uvjetnu predaju branitelja Azovstala kako bi ubrzao sposobnost Rusije da proglasi Mariupolj u potpunosti pod svojom kontrolom”, dodaje se.

Institut je također primjetio da su na ruskim društvenim mrežama bili različiti komentari, a neki su okrivili rusku vladu za pregovore s ukrajinskim “teroristima” i “nacistima”.