PUTINOVO TOPOVSKO MESO

Evropski zvaničnici izjavili su kako je Rusija u Ukrajini rasporedila do 20.000 plaćenika iz Sirije, Libije i drugih zemalja koji su razmješteni na ratišta širom regije Donbas na istoku Ukrajine.

Jedan od evropskih zvaničnika za list The Guardian je izjavio kako brojne procjene pokazuju kako su plaćenike iz Sirije i Libije regrutovali predstavnici ruske plaćeničke organizacije Wagner.

"Ono što vam mogu reći je da smo vidjeli raspoređivanje vojnika iz Srije i Libije u istočni dio Ukrajine, tačnije regiju Donbas. Tu je riječ o pješadiji. Ti vojnici ne posjeduju nikakvo teško naoružanje ili vozila", prenosi britanski list.

Također, navodi se kako je Ruska Federacija bivšim vojnicima iz Sirije koji su prihvatili da odu na ratište u Ukrajinu ponudila mjesečne plate između 600 i 3.000 eura, ovisno o činu ili iskustvu iz ranijeg sukoba u ovoj državi.

"Izvještaji pokazuju da je organizacija Wagner većinu svojih vojnika koji su se borili u Libiji premjestila u Ukrajinu. Prošlog mjeseca, Rusija je sklopila dogovor s libijskim vojskovođom Halifom Haftarom koji ima podršku Moskve, a koji je poručio kako će poslati libijske borce u Ukrajinu", ističe se u analizi.

Prema riječima evropskog zvaničnika, Ruska Federacija u drugoj fazi rata u Ukrajini ima četiri cilja te će ih nastojati ostvariti do 9. maja.

"Ciljevi su zauzimanje Donbasa, osiguranje kopnenog mosta prema Krimu u kojem je ključan grad Mariupolj, zauzimanje Hersonske oblasti kako bi se osiguralo snabdijevanje vodom do Krima, te zauzimanje dodatnih dijelova teritorije koji bi se mogli koristiti kao tampon zona ili instrument u pregovorima s Ukrajinom", piše The Guardian.

Iako je Kremlj u Ukrajinu poslao veliki broj plaćenika, zvaničnici ističu kako Rusi i dalje imaju velike logističke probleme kada je riječ o linijama snabdijevanja vojske u Donbasu.