Strateške promjene

Nova runda rusko-ukrajinskih pregovora održana u Istanbulu probudila je optimizam da bi uskoro mogla biti završena ruska invazija koji je počela prije mjesec dana.

Proteklih dana je došlo do važnih dešavanja u daljem pravcu ruskog rata u Ukrajini. Politički, ekonomski i pokazatelji na terenu upućuju na, kako je to jedan američki zvaničnik opisao, strateške promjene u ruskom ratnom planu.

Nova runda rusko-ukrajinskih pregovora, održana u Istanbulu, probudila je optimizam da bi uskoro mogla biti završena ruska invazija koja je poćela prije mjesec dana. Ukrajinski otpor je pokazao svoju odlučnost koja je spriječila da glavni grad, kao i većina velikih gradova u zemlji, padne u ruke ruskih snaga.

Iako je prerano tvrditi da se rat bliži kraju, brojni stavovi i izjave ukazuju na to da postoji dosad neviđeno stanje zbližavanja između pregovaračkih strana i nepogrešivih signala da se eskalacija na terenu i u političkom smislu smiruje. Takva situacija bi mogla stvoriti atmosferu za dogovor između dvije strane čime bi se okončao rat koji traje više od mjesec dana.

U najvažnije izjave i pokazatelje spadaju sljedeće:
1. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu govorio je o, kako je to opisao, “najznačajnijem napretku” u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine od izbijanja rata, u rundi čiji je domaćin bio Istanbul.

“To je najznačajniji napredak od početka pregovora”, rekao je turski ministar tri sata nakon razgovora ruske i ukrajinske delegacije, dodajući da se razgovori neće nastaviti naredni dan.

2. Istovremeno, Rusija je pregovore koji su se vodili u Turskoj opisala kao “korisne”. Ruska delegacija je na pregovorima u Istanbulu saopćila da će Moskva “drastično” smanjiti svoje vojne aktivnosti u sjevernoj Ukrajini, uključujući područja u blizini Kijeva, nakon “korisnih” razgovora sa ukrajinskom delegacijom.

“S obzirom na to da su razgovori o pripremi sporazuma o neutralnom statusu Ukrajine i njenoj denuklearizaciji prešli u praktičnu fazu […] donesena je odluka o radikalnom smanjenju vojnih aktivnosti u Kijevu i Černjihivskoj oblasti”, rekao je zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.

3. Komentirajući navedeno, CNN je citirao američkog zvaničnika koji je rekao da rusko povlačenje u blizini Kijeva predstavlja veliku promjenu strategije Moskve u njenom ratnom planu. Dodao je da je rusko povlačenje uslijedilo nakon, kako je rekao, serije neuspjelih operacija i odražava dugoročno prilagođavanje strategije.

4. Moskva je također govorila o projektu, odnosno “prijedlogu rješenja” nakon pregovora u Istanbulu, a šef pregovaračke delegacije Vladimir Medinski je rekao da će taj prijedlog (koji je podnijela Ukrajina) biti predočen ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Nakon korisnih razgovora, dogovorili smo se da predložimo rješenje koje bi omogućilo da se održi sastanak između predsjednika dvije države, uporedo sa tim da njihovi ministri vanjskih poslova parafiraju mirovni sporazum”.

5. S druge strane, šef ukrajinske delegacije je saopćio da je postignut dovoljan napredak u razgovorima koji su vođeni sa ruskom delegacijom u Turskoj u nastojanju da se dođe do rješenja sukoba sa Rusijom, što bi omogućilo da se održi sastanak predsjednika dvije zemlje.

Ukrajinski pregovarač David Arahamia je rekao da su “rezultati sastanka dovoljni za održavanje susreta dvojice predsjednika”, što je sastanak koji je Rusija odbacila početkom sedmice, rekavši da bi bio “kontraproduktivan”.

6. Šef ruske delegacije Vladimir Medinski je otkrio uslove ukrajinskih prijedloga za potpisivanje mirovnog sporazuma između dvije strane. Također je naglasio da se njegova zemlja ne protivi pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji, što je pokazatelj da se počinje pronalaziti put za rješenje nekih spornih pitanja između dvije strane.

7. U pokazatelje napretka u pregovorima spada i taj da je Medinski govorio o onome što se opisuje kao mapa puta za očekivani sporazum. Rekao je da se na početku razgovara o pripremi dokumenta o sporazumu, zatim se o njemu dogovaraju dvije delegacije, nakon čega ga parafiraju ministri vanjskih poslova. Zatim o tome razgovaraju predsjednici dvije države kako bi ga parafirali. Istakao je kako nije jednostavno održati takav sastanak, pogotovo što bi mogao biti multilateralan i uz učešće zemalja koje su garant mira i sigurnosti u Ukrajini, prema njegovim riječima.

8. Saopćenje Bijele kuće došlo je, čini se, u saglasju s rezultatima pregovora u Istanbulu. Navedeno je da će američki predsjednik Joe Biden obaviti telefonski razgovor s liderima Francuske, Njemačke, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva o najnovijem razvoju događaja u ruskom ratu protiv Ukrajine, dok će francuski predsjednik Emmanuel Macron telefonski razgovarati sa svojim ruskim kolegom.

Najava očekivanog telefonskog razgovora između zapadnih predsjednika koji podržavaju Ukrajinu uslijedila je nakon završetka nove runde pregovora u kojoj se Moskva obavezala da će smanjiti svoje vojne operacije u blizini ukrajinskih gradova Kijeva i Černjihiva, dok je Ukrajina predložila neutralan status uz međunarodna sigurnosne garancije koje bi čuvale njen teritorijalni integritet.

9. Međunarodna tržišta su brzo odgovorila na nove pozitivne pokazatelje, jer su cijene nafte pale za više od pet posto u utorak, nakon što je napredak koji je, čini se, postignut u pregovorima između Moskve i Kijeva ublažio zabrinutost u vezi sa isporukom ruske sirove nafte dok traje rat u Ukrajini.

10. Evropska tržišta dionica također su zabilježila rast, zahvaljujući napretku u mirovnim pregovorima.