ANALIZA CNN-a

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je poput moralne savjesti Zapada, u svojim dnevnim videokomentarima koji naglašavaju herojstvo njegove zemlje u otporu ruskoj invaziji koja je prerasla u ubilačke napade protiv civila, piše CNN.

No dok onemogućuje skretanje pogleda s agonije svoje nacije, Zelenski sve više bezglavo juri u surovu ratnu stvarnost - američki predsjednik Joe Biden i evropski čelnici suočavaju se s političkim i geopolitičkim crvenim linijama koje ruski predsjednik Vladimir Putin, nuklearno naoružani tiranin, u svom nemilosrdnom uništavanju jednostavno nema.

Rastuće cijene nafte također igraju ulogu u temeljnoj jednadžbi rata. Hoće li zapadni pritisak zadaviti rusku privredu i prisiliti Putina da pruži ruku prije nego što Ukrajina i njen narod budu uništeni ili odvedeni u masovni izbjeglički egzodus? I koliko dugo javno mnijenje u SAD-u i Evropi može ostati čvrsto?

Potresni pozivi Zelenskog rasplakali su zakonodavce u SAD-u i Evropi, probudili Zapad iz posthladnoratovskog sna i zaokupili svijet svojom odbranom demokratije. On je antipod Putinovoj okrutnosti. Ako je ijedan čovjek ikad mogao promijenio svijet, rijetki su to učinili toliko brzo kao Zelenski.

U posljednjoj videoporuci tokom svoje skoro trosedmične kampanje nadahnjivanja i posramljivanja Zapada da spasi njegovu naciju, koja nije članica NATO-a, Zelenski je napustio svoj bunker i prkosno se pojavio u predsjedničkom uredu, hvaleći Ukrajince koji demonstiraju protiv ruskih vojnika.

"Ovdje sam, ovo je moje i neću ga dati. Moj grad. Moja zajednica. Moja Ukrajina", rekao je Zelenski u poruci prenesenoj u ponedjeljak navečer.
 

Komičar i glumac koji je postao tragični heroj


Svakodnevne epizode ovog komičara i glumca koji je postao tragični heroj u kojima pripovijeda o Putinovom pokušaju da uništi Ukrajinu osnažile su globalne napore da se Rusija pretvori u izopćenika. I sankcije su otišle dalje i brže nego što je iko očekivao. Zelenski je zapravo uvukao Zapad u neobjavljeni rat protiv Moskve jer SAD i saveznici šalju protutenkovske i protuzračne rakete u Ukrajinu.

Međunarodne sankcije su razbile rusku privredu, srušile njenu valutu rubalj na rekordno niske razine i na kraju bi mogle izazvati ogorčenost prema Putinu unutar Rusije i ugroziti njegovu sposobnost opskrbe i jačanja svojih vojnika u Ukrajini. Oligarsi oko ruskog čelnika ostali su bez mlažnjaka, superjahti i bogatstva, koje je Zapad zaplijenio u nastojanju da stvori pritisak unutar režima ruskog čelnika.

No gotovo dvije sedmice nakon početka invazije, na Zapadu se postavlja pitanje koje opcije postoje za pojačavanje ekonomskog pritiska na Rusiju uz izbjegavanje paralelne vojne eskalacije. I sve je više znakova da se, unatoč svom herojstvu, Zelenski možda susreće s razboritom željom Zapada da izbjegne pokretanje najgoreg scenarija koji bi mogao dovesti do trećeg svjetskog rata.

Zelenski ipak nije odustao od američkog predsjednika, rekavši u ponedjeljak u intervjuu za ABC-jevu emisiju World News Tonight with David Muir: "Siguran sam da predsjednik može učiniti više. Siguran sam da može i želio bih vjerovati to. On je sposoban za to."

"Svi misle da smo daleko od Amerike ili Kanade. Ne, mi smo u istoj zoni slobode", rekao je Zelenski u intervjuu, napominjući kako bi rat u Ukrajini uskoro mogao utjecati i na ostatak svijeta: "A kada se narušavaju i gaze granice prava i sloboda, onda nas morate zaštititi. Jer mi ćemo biti prvi. Vi ćete biti drugi. Jer što više ova zvijer bude jela, ona će željeti još više."

Neodrživ plan


Ali stalne pozive Zelenskog na uspostavu zone zabrane letova zapadne su sile odbile jer očajnički žele izbjeći izravan sukob s ruskim snagama.
 
Američki državni sekretar Antony Blinken u ponedjeljak je tokom obilaska baltičkih članica NATO-a objasnio zašto misija za osiguranje ukrajinskog zračnog prostora neće biti provedena: "To znači da moramo srušiti ruski avion koji je prekršio zonu zabrane leta. A to dovodi do znatnog rizika od izravnog sukoba naših zemalja i Rusije, a time i šireg rata, koji nije ni u čijem interesu."

Zelenski je potom apelirao na to da bivše države Varšavskog pakta isporuče Ukrajini ratne avione iz doba Hladnog rata za koje su njegovi piloti već obučeni. Zamolio je američke zakonodavce tokom vikenda da pošalju avione.

Međutim, taj plan vjerovatno je neodrživ zbog straha da bi Putinov bijes zbog borbenih aviona iz sovjetske ere koji pucaju na ruske jedinice mogao uvući istočnoevropske države NATO-a u rat. Kancelarija poljskog premijera objavila je u nedjelju na Twitteru da Poljska neće slati svoje borbene avione u Ukrajinu niti dopustiti da se koriste njene zračne luke. A glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u ponedjeljak je odbacila ideju da bi SAD mogao brzo nadoknaditi poljskom zrakoplovstvu avione koje će Varšava eventualno poslati u Ukrajinu.

"U Poljskoj postoji zračna baza NATO-a. Ako odande polijeću avioni, to bi mogla biti izazovna okolnost. Koje su druge opcije i gdje bi oni sletjeli? Mi svakako ne sprečavamo, blokiramo ili obeshrabrujemo Poljsku. Ali nije tako jednostavno razmjestiti avione", rekla je Jen Psaki.

Njeni su komentari posljednji znak da uprkos uvođenju ekstremnih sankcija Rusiji u pokušaju spašavanja Ukrajine zapadni čelnici ostaju oprezni u pogledu pokretanja rata koji bi mogao eskalirati u katastrofalan nuklearni sukob, prenosi Index.hr.

Ostatak analize čitajte OVDJE!