Najveći svjetski dobavljač

Talibani su uključeni u sve aspekte ove trgovine, od sadnje makova, izvlačenja opijuma do trgovine i naplaćivanja izvozvnih taksi krijumčarima.

Sjedinjene Američke Države potrošile su osam milijardi dolara tokom prethodnih godina na pokušaje da prekinu finansiranje talibana putem afganistanske trgovine opijumom i heroinom, dobijenim iz polja makova, koristeći i zračne napade i racije u moguće laboratorije.

Ovakva strategija nije uspjela.

Dok SAD završava svoj najduži rat, Afganistan ostaje najveći svjetski dobavljač opijata i izgleda da će tako i ostati sa talibanima na vlasti, tvrde sadašnji i bivši zvaničnici i stručnjaci iz SAD-a i UN-a.

Velika razaranje tokom rata, milioni protjeranih, ukidanje strane pomoći i smanjena lokalna potrošnja zbog odlaska stranih vojnika potiču ekonomsku i humanitarnu krizu zbog koje će mnogi Afganistanci postati ovisni o prodaji droge kako bi preživjeli.

Ta ovisnost prijeti da donese još nestabilnosti dok se talibani, druge oružane grupe, vođe etničkih milicija i korumpirani javni zvaničnici otimaju za moć i profit od prodaje droge.

Neki zvaničnici UN-a i SAD-a strahuju da će stanje haosa stvoriti pogodnije uvjete za proizvodnju opijata, što će iskoristiti talibani.

“Talibani su računali na afganistansku trgovinu opijatima kao jedan od njihovih glavnih izvora profita”, rekao je za Reuters Cesar Gudes, šef kabulskog ureda UN-a za drogu i kriminal UNODC.

“Veća proizvodnja znači jeftiniju drogu i time veću dostupnost.”

Eksplozija uzgoja makova

Talibani su zabranili uzgoj makova iz kojih se dobija opijum 2000. godine, jer su tražili međunarodno priznanje, ali su se suočili sa protivljenjem ljudi i kasnije su uglavnom promijenili svoj stav.

UNODC procjenjuje da 80 posto globalnih zaliha opijuma i heroina dolaze iz Afganistana.

“Držali smo se po strani i nažalost dozvolili talibanima da postanu vjerovatno najbolje finansirana organizacija na svijetu”, rekao je američki zvaničnik koji poznaje afganistansku trgovinu drogom.

“SAD i njegovi međunarodni partneri nastavili su da se povlače i nisu govorili o uzgoju makova. Sada će vidjeti da je došlo do njegove eksplozije”, rekao je ovaj zvaničnik pod uvjetom anonimnosti.

Najveća industrija u Afganistanu

Nekoliko faktora utječe na odluku afganistanskih farmera o tome koliko će makova posaditi. To ovisi od godišnjih padavina, cijena pšenice u Afganistanu, kao glavne alternative makovima, te do cijena opijuma i heriona na svjetskom nivou.

Međutim, čak i tokom suša i nedostatka pšenice, kada njena cijena naglo raste, afganistanski farmeri su sadili makove i proizvodili opijum iz kojeg se dobijao i morfij i heroin. Proteklih godina, mnogi su instalirali kineske solarne panele kako bi imali struju u dubokim bunarima.

Tri od posljednje četiri godine bile su neke od najproduktivnijih što se tiče proizvodnje opijuma u Afganistanu, prema podacima UNODC-a.

Trgovina narkoticima “najveća je industrija ove zemlje pored rata”, rekao je Bernett Rubin, bivši savjetnik za Afganistan pri State Departmentu.

Procjenjuje se da je 2017. proizvedeno 9.900 tona opijuma vrijednog oko 1,4 milijarde dolara, što je približno sedam posto BDP-a Afganistana.

Uloga talibana

Talibani i drugi zvaničnici su dugo uključeni u trgovinu drogom, kažu stručnjaci, iako se neki ne slažu o omjeru uloge i profita talibana. Talibani su ključeni u sve aspekte ove trgovine, od sadnje makova, izvlačenja opijuma do trgovine i naplaćivanja izvozvnih taksi krijumčarima.

Zvaničnici UN-a navode da su talibani vjerovatno zaradili više od 400 miliona dolara od trgovine drogom između 2018. i 2019.

SAD je pokušao da spriječi proizvodnju makova i trgovinu drogom, ali ovo je izazvalo bijes na vladu u Kabulu i strance, te dovelo do simpatije prema talibanima među farmerima i radnicima koji ovise o proizvodnji opijuma kako bi prehranili porodice, što je lekcija koju su sami talibani naučili kada su pokušali zabraniti proizvodnju.