MISIJA UN-A

Više od hiljadu afganistanskih civila ubijeno je u bombaškim napadima i drugom nasilju otkako su strane snage napustile zemlju a talibani preuzeli vlast 2021. godine, navodi se u izvještaju misije UN-a u Afganistanu objavljenom u utorak.

U periodu od 15. augusta 2021. do maja ove godine ubijeno je 1.095 civila, a 2.679 ranjeno, prema podacima Misije UN-a u Afganistanu (UNAMA), što ukazuje na sigurnosne izazove čak i nakon završetka višedecenija rata.

Većina smrtnih slučajeva – nešto više od 700 – uzrokovana je improviziranim eksplozivnim napravama, uključujući samoubilačke napade na javnim mjestima kao što su džamije, obrazovni centri i pijace.

Iako su oružane borbe dramatično opale otkako su talibani preuzeli vlast u augustu 2021. godine nakon kolapsa vojske koju je podržavao NATO, sigurnosni izazovi ostaju, posebno od strane “Islamske države”. Militantna grupa je odgovorna za većinu napada, prema UNAMA-i, koja je također istakla da je smrtnost napada eskalirala uprkos manjem broju nasilnih incidenata.