Nakon Brexita

Mijenjamo pravila o useljavanju kako bi učinili Britaniju još otvorenijom i boljom sredinom za naučnike širom svijeta, kaže britanski premijer.

Velika Britanija olakšat će useljeničke zakone kako bi nakon Brexita privukla što više vrhunskih naučnika iz cijelog svijeta, rekao je u četvrtak premijer Boris Johnson.
"Objavljujemo da mijenjamo pravila o useljavanju kako bi učinili Britaniju još otvorenijom i još boljom sredinom za naučnike širom svijeta“, izjavio je Johnson.
Ubrzani imigracijski postupak, koji vlada planira uvesti do kraja godine, osmišljen je tako da privuče elitne istraživače i specijaliste u nauci, inženjerstvu i tehnologiji, saopštio je premijerov ured.
Novi sistem ukinut će ograničenja u broju viza za naučnike i donijeti nove kriterije koji omogućuju automatsko usvajanje zahtjeva.

Nadoknaditi manjak ljudi

Moguće je i da se uzdržavanim osoba omogući zapošljavanje na britanskom tržištu rada i da se ukine odredba po kojoj osoba, prije dolaska u Britaniju, mora imati ponudu za posao.
"Želimo da Britanija bude najnaprednija privreda Evrope s imigracijskim sistemom koji privlači najbriljantnije i najveće talente na svijetu“, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel.
Udruženja poslodavaca i univerziteti podržavaju vladin potez i pozivaju na dodatne reforme kako bi Britanija nadoknadila manjak ljudi, posebno u tehnologiji.
Vodeći univerziteti, uključujući Oxford i Cambridge, upozorili su da bi tehnološki sektor mogao biti jako pogođen izađe li Britanija iz EU-a bez sporazuma, tako što bi se prekinule veze među istraživačima, a najveći talenti obeshrabrili od studiranja u Britaniji.