Podrška terorističkoj organizaciji

Izručenje 39-godišnjeg osumnjičenog traže belgijske vlasti zbog navodne podrške terorističkoj organizaciji.

Njemačke vlasti objavile su da su uhapsile državljanina Bosne i Hercegovine, kojeg traži Belgija u vezi sa terorističkim napadima u Parizu 2015. godine.
Tužilaštvo u Dresdenu saopštilo je u četvrtak da je 39-godišnji osumnjičenik, kojeg nisu identifikovali, uhapšen prije sedam dana, prenijela je Anadolija.
Dodaje se da je osumnjičen za povezanost sa napadima u Parizu i da ga traže belgijske vlasti zbog navodne podrške terorističkoj organizaciji.

Odgovornost preuzeo ISIL

Bh. državljaninu je određena mjera pritvora do mogućeg izručenja od strane suda u istočnom njemačkom gradu Merseburgu.
U više napada u Parizu, za koje je odgovornost preuzela Islamska država Irak i Levant (ISIL), 13. novembra 2015. godine poginulo je oko 130 ljudi.
Agencija Beta podsjeća da su se tri bombaša samoubice 13. novembra 2015. u Parizu simultano digli u zrak u Parizu, prvi u blizini fudbalskog stadiona za vrijeme utakmice, drugi ispred koncertne hale Bataclan za vrijeme koncerta i treći ispred mjesta gdje se nalazi nekoliko restorana. Najviše žrtava, 90, bilo je u Bataclanu.
Taj napad se dogodio deset mjeseci nakon terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Charlie Hebdo i jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu.