Bivši hrvatski predsjednik

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra da je "arhitektura Evrope kroz nezavisnost Kosova upotpunjena" i da bi "promjena granica, kako je predloženo u vezi sa rješavanjem kosovskog pitanja, sada vodila u nove katastrofe i rat".

"Svi agresori u historiji Evrope su uvijek počinjali ratove kako bi navodno odbranili svoju nacionalnu manjinu. To je uvijek bio izgovor, a cilj je bio osvajanje teritorija. Evropa može uspjeti samo ako se isključi rat kao političko sredstvo, jer više ne postoji motiv zaštite svoje nacionalne manjine", rekao je Mesić u intrevjuu za bečki Standard.

On je istakao da jedan Francuz sada može da živi sa obje strane granice prema Njemačkoj, zahvaljujući istim zakonskim pravilima u čijoj izradi su svi učestvovali.

"Evropa mora ostati ujedinjena. Ako otvaramo granice, onda i Albancu može biti svejedno na kojoj strani granice živi, a isto tako i Srbinu, kao što je to slučaj sa Francuzima ili Nijemcima", kazao je Mesić.

Na konstataciju da Francuska, Mađarska i djelimično američka administracija podržavaju ideju o razmjeni teritorija Srbije i Kosova, Mesić smatra da "ni Amerika, ni Francuska ne shvataju šta bi značilo kada bi došlo do promjene granica".

"Bilo bi kao kada se raspada jedan dvorac. Svijet to ne sme da prihvati", rekao je Mesić.