Otvoreno pitanje Srbije i SAD

"Srbija je posvećena rešavanju slučaja ubistva američkih državljana braće Bytyqi, a srpski nadležni organi rade da se taj postupak procesuira i utvrde i sankcionišu odgovorni", kaže ministarka pravde Srbije Nela Kuburović.

Ministarka Srbije je podsjetila da je Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD usvojio rezoluciju da slučaj braće Bytyqi ponovo treba da se riješi, u kojem se, takođe, navodi da će rješavanje tog slučaja biti osnov za dalje odnose SAD i Srbije.
"Rešavanje slučaja ubistva braće Bytyqi je jedno od otvorenih pitanja koje Srbija ima sa SAD i to je jedno od pitanja koje se uvek postavi kada razgovarate sa američkim državnicima", rekla je Kuburović za TV Prva.
Dodala je da Tužilaštvo za ratne zločine sprovodi odgovarajuće istražne radnje i istakla da postoji potpuna posvećenost nadležnih organa, ali i da Srbija ništa ne krije.
"Federalni istražni organi SAD imali su mogućnost uvida u gotovo sve spise predmeta pred Tužilaštvom za ratne zločine i svakako i dalje ostajemo posvećeni rešavanju ovog slučaja" navela je Kuburović.
Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD usvojio je rezoluciju o ubistvu američkih državljana, braće Bytyqi, u Srbiji u julu 1999. godine, kojom pozivaju na privođenje pravdi odgovornih za ubistvo.