Nije želio komentarisati Thaçijevu izjavu

Šef bh. diplomatije nije želio komentarisati Thaçijevu izjavu po kojem je 'BiH postala veća Srbija od same Srbije'.

Nema ništa od priznavanja Kosova dok je situacija ovakva kakva jeste i dok je stav Srbije kakav jeste, potvrdio je Igor Crnadak, novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u intervjuu za agenciju Anadolija.

"Mi jesmo raspoloženi da učinimo život koliko je moguće normalnijim za ljude koji tamo žive. Da učinimo tu komunikaciju u smislu putovanja i svake druge vrste komunikacije lakšom za sve ljude. Međutim, sve ćemo to raditi pažljivo i u jednoj bliskoj komunikaciji sa Srbijom. Naša je želja da tu pratimo taj odnos. Uz uvažavanje stava Srbije učinit ćemo sve da život, onaj normalni, obični koji je van visoke politike za obične ljude, bude što normalniji", poručio je ministar vanjskih poslova BiH.

Crnadak je dao intervju i portalu Klix.ba kojem nije želio komentarisati izjavu potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Kosova Hashima Thaçija, koji je izjavio da je BiH postala veća Srbija od same Srbije.

"Ne bih komentarisao izjavu koja poredi BiH i Srbiju u tom kontekstu [...] Novi saziv Predsjedništva BiH nije zauzimao nove stavove o pitanju Kosova, a Ministarstvo vanjskih poslova BiH će svoju vanjsku politiku voditi u skladu s tim. BiH nije priznala nezavisnost Kosova, tako da u skladu s tim BiH nema uspostavljene diplomatske odnose s ovom zemljom, a i svi drugi odnosi zemalja svedeni su na minimum", rekao je Crnadak.

U tom smislu nije želio prejudicirati poteze koje bi Bosna i Hercegovina sa Kosovom mogla učiniti u smislu vizne liberalizacije, po uzoru na slične aranžmane sa Srbijom.

"Već je riješeno da građani Kosova mogu normalno da dolaze ovamo sa vizama izdanim na posebnim papirima. Tražit ćemo rješenja zajedno sa našim partnerima, susjedima iz Beograda, da to bude na tragu jednog zajedničkog pristupa koji neće kvariti odnose, a poboljšat će život ljudima kojima to znači", naveo je Crnadak.

Izvor: Agencije