Grci žele Kosovo u Evropi

Šef Grčke kancelarije za vezu na Kosovu, ambasador Dimitris Moskopulos izjavio je da Grčka podržava evropsku budućnost Kosova i dodao da njegova zemlja želi da Kosovo bude članica EU, za šta je potrebno da bude priznata od strane svih zemalja članica EU, pa i Grčke.

"Uvijek smo govorili da podržavamo evropsku perspektivu Kosova, što podrazumijeva i njeno učlanjenje u EU. Naša politika ostaje ista, mi podržavamo Evropu i spremni smo da pomognemo (Kosovu) u ispunjavanju uslova i kriterijuma koje traži EU", rekao je Moskopulos za RTK.

Govoreći o priznanju Kosova, šef grčke kancelarije u Prištini nije odbio mogućnost da jednog dana Grčka donese takvu odluku.

"Želimo da Kosovo bude članica Evropske unije. To podrazumijeva da nijedna država ne može biti članicom EU ako je ne priznaju sve države članice. To znači da na neki način treba da priznamo Kosovo, a kada će se to dogoditi ne znamo", rekao je on.

Prema Moskopulosu, Grčka vlada će odluku o eventualnom priznanju Kosova donijeti imajući u vidu opšte stanje, regionalne balanse i grčke interese. Dodao je da ne može da kaže da će se to dogoditi ove ili neke druge godine.

Grčka podržava i dva procesa kroz koje prolazi Kosovo, viznu liberalizaciju i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i spremna je da Kosovu pomogne u tome, rekao je Moskopulos.