Rezultati ankete

Albanci sa Kosova i iz Albanije u većini su izrazili želju da se održi referendum o ujedinjenju Albanije i Kosova, a rezultati ankete na pitanje o "nacionalnom jedinstvu" pokazali su da su građani Albanije zainteresovaniji od građana Kosova, pokazuje istraživanje Barometar, prenosi Euronews Albania.

Prema rezultatima, 82,9 odsto ispitanika u Albaniji bi glasalo da se održi referendum, dok je na Kosovu taj postotak nešto manji, 70,6 odsto, piše Euronews Albania.

Veoma mali procenat i na Kosovu i u Albaniji je izrazio da bi glasao protiv takvog referenduma, odnosno 12,7 odsto ispitanika u Albaniji i 24,2 odsto na Kosovu.

U studiji koja je prvi put sprovedena u Albaniji i na Kosovu, od 2.065 ispitanika, građani su odgovarali na pitanja o njihovoj želji za nacionalnim ujedinjenjem i svemu što je u vezi sa tim.

Iz podataka objavljenih u Barometru, "nacionalnu uniju" priželjkuje veći procenat Albanaca u Albaniji u odnosu na Albance na Kosovu.

Na pitanje "bez obzira na okolnosti i prilike, koliko Vi lično želite nacionalnu uniju Kosova i Albanije?", 73,6 odsto upitanih u Albaniji je odgovorilo pozitivno, dok je onih koji to žele na Kosovu 55,4 odsto.

Izvor: Kosovo online/Euronews Albania