Izjava ministra infrastrukture Liburna Aliua da je Kosovo privremeni projekat je propagandni trik kako bi se nezadovoljnim glasačima pokazalo da Samoopredjeljenje i dalje radi na ujedinjenju Albanaca, kaže za Kosovo onlajn analitičar Shkelzen Maliqi.

Maliqi ne smatra da je ujedinjenje sa Albanijom cilj aktuelne vlade, već stari stav Samoopredjeljenja koje je oduvijek bilo za ujedinjenje Kosova i Albanije.

"To je stari stav Kurtija i Samoopredjeljenja, da je Kosovo na pogrešan način osamostaljeno, da nije trebalo uopšte da proglasi nezavisnost. Kada su došli na vlast prihvatili su sve simbole, a izjava Aliua je propagandni trik da se pokaže onima koji su nezadovoljni ovom kompromisnom linijom da Samoopredjeljenje i dalje radi na ujedinjenju Albanaca", poručio je Maliqi.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju postoje sličnosti sa Republikom Srpskom i izjavama kojima njen predsjednik Milorad Dodik poručuje da želi ujedinjenje sa Srbijom.

"Ide se na to dugoročno. I učešće na izborima u Sjevernoj Makedoniji i ta izjava bi trebalo da znači da je stalni projekat na primjer ono što Dodik kaže, da se Republika Srpska odvoji i da se priključi Srbiji. Ista je matrica", dodao je Maliqi.

Istakao je da su opozicione partije izjavu Aliua iskoristile da podsjete čemu teži Samoopredjeljenje, dok je opozicija unutar vladajuće partije poručila da radi na "učvršćivanju nezavisnosti Kosova".

"Na tu izjavu je više opozicija reagovala, da podsjeti da je Samoopredjeljenje uvijek bilo na tim pozicijama, a opozicija iz Samoopredjeljenja je poručila da radi na učvršćivanju nezavisnosti Kosova", naglasio je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online