Riječ analitičara

Analitičari Astrit Gashi i Imer Mushkolaj slažu se da je premijer Albin Kurti pitanje o nacionalnoj zajednici između Kosova i Albanije koristio u izborne svrhe, iako je znao da do toga ne može doći, prenosi Dukađini.

Povodom izjave Kurtija da Ustav ne dozvoljava nacionalno ujedinjenje, analitičar Astrit Gashi je rekao da je to isti Ustav iz 2008/2009. godine.

“Ovaj Ustav je tu od 2008/2009. godine, riječi su iste, niko iz njega ništa nije ni uklonio ni dodao. Kao kandidat za premijera, kao lider stranke, kao poslanik, pročitao je Ustav Kosova, znao je šta piše u članovima Ustava, tako da je lagao javno mnjenje u kontinuitetu”, rekao je Gashi.

Gashi je dodao da je Kurti "ugušio" ideju o nacionalnoj zajednici.

"Nikada to nisam shvatao ozbiljno i nikada nisam očekivao da će Albin Kurti i Samoopredjeljenje preduzeti bilo kakve korake ka nacionalnom ujedinjenju", nastavio je Gashi.

Analitičar Imer Mushkolaj ističe da se Kurti pokazao kao "varalica" u tom pogledu.

Nabrajajući činjenice, Mushkolaj je naglasio da je od početka bilo poznato da se to ne može učiniti, ali da je Kurti to koristio u izborne svrhe.

“Albin Kurti se od početka pokazao kao super prevarant u pogledu unije sa Albanijom. Naravno da je gospodin Kurti igrao na tu kartu u izborne svrhe. Ne vjerujem da su građani Kosova velikom većinom glasali zbog tog obećanja, uprkos činjenici da lijepo zvuči”, rekao je Mushkolaj.

Izvor: Kosovo Online/Dukadjini