Na osnovu informacija

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je za RTV21 da, na osnovu informacija kojima raspolaže i sa stanovišta organizacije kao što je Nato, ne postoji rizik od trenutne eskalacije sukoba na Balkanu, pa ni na Kosovu.

Ocjenio je da je "integracija srpske zajednice u institucije na Kosovu korisnija za njihova prava nego organizovanje u etničkim getima", upoređujući to sa iskustvom u Sjevernoj Makedoniji, uz konstataciju da postoji razlika u brojevima, odnosno da je albanska zajednica u Sjevernoj Makedoniji veća od srpske zajednice na Kosovu.

Osmani je rekao i da su napisi o učešću Albina Kurtija, odnosno Pokreta Samoopredjeljenje, na izborima u Sjevernoj Makedoniji, više odjeknuli u zemljama regiona nego u Skoplju.

Dodao je da će, ako se stvori takva praksa direktnog angažovanja političkih faktora iz regiona, to poremetiti dinamiku koja je u Sjevernoj Makedoniji veoma precizna, što se tiče međuetničkih odnosa.

"U nedavnim istraživanjima makedonske zajednice, Srbija je najprijateljskija zemlja sa nekih 61 odsto, Vučić je prilično popularan u Sjevernoj Makedoniji, ako se stvori takva praksa direktnog angažovanja političkih faktora u regionu, regionalno takmičenje će biti pokrenuto od Bugara, koji neće ostaviti prazan teren… i to će pokvariti dinamiku koja je u Sjevernoj Makedoniji veoma precizna što se tiče međuetničkih odnosa", rekao je Osmani.

On je, u emisiji Klik na RTV21 rekao i da njegova stranka, Demokratska unija za intgraciju (DUI), kao i njen predsjednik Ali Ahmeti sarađuje sa institucijama Kosova i Albanije, bez obzira na to ko ih vodi.

"Naš princip, kao političke stranke je da sarađujemo sa institucijama Kosova i Albanije, bez obzira ko njima upravlja. Možda imamo preferencije, ali poštujemo volju naroda u ove tri države. Tako smo komunicirali sa Albinom Kurtijem“, naveo je Osmani.

Izrazio je uvjerenje da je Evropska unija otvorila svoja vrata regionu Balkana, jer se javno mnjenje, čak i u zemljama koje su bile rezervisanije prema proširenju, značajno promjenilo sa ruskom agresijom na Ukrajinu.

Vjeruje, kaže, i da je 2030. godina realna za integraciju regiona u EU.

Pristupanje Uniji je, dodaje, stub misije DUI na predstojećim izborima u Sjevernoj Makedoniji.

Prema njegovim riječima, DUI još nije donela odluku kako će učestvovati na izborima, ali bi, kaže, bilo važno za prozapadne snage da se okupe.

"Da li će to biti na jednoj listi, na dvije liste… to je tehnika izbora, ali pošto smo na raskrsnici, ne treba da izgubimo naš put. Vrijeme je da zadržimo kurs“, rekao je Osmani, navodeći da je albanski politički faktor u Sjevernoj Makedoniji čuvar euroatlantskog kursa, i da bi, kao i dio makedonske zajednice koji je nedvosmisleno okrenut prema Vašingtonu i Briselu, trebalo da ipak budu dio koncepta, a ne liste.

Kazao je i da politika u Sjevernoj Makedoniji „po prvi put nije osmišljena u Srbiji, ni u Sofiji, ni u Tirani, ni u Atini“, već u Skoplju, između makedonske i albanske zajednice.

"Danas u Vladi Sjeverne Makedonije imamo 10 albanskih i 10 makedonskih ministara, kroz saradnju gradimo odnose sa Albanijom i Kosovom", rekao je Osmani.

Dodao je, ipak, da nikada ranije u Sjevernoj Makedoniji politička scena nije bila polarizovana na dva pola, kao sada.

Izvor: RTV21.tv/Kosovoonline