Pomirenje

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da će Skoplje podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenci u UN i da očekuje brzo razriješavanje odnosa Kosova i Srbije i njihovo međusobno priznavanje.

“Sjeverna Makedonija će podržati rezoluciju za proglašavanje događjaja u Srebrenici kao genocid. To smo kazali u nekoliko navrata i ja sam lično kao ministar učestvovao na svim godišnjim obilježavanjima Dana genocida u Srebrenici, jer moramo da nazovemo stvari pravim imenom ako želimo iz njih da učimo i ako želimo da se nikada ne ponove“, rekao je Osmani na konferenciji za novinare.

Šef diplomatije Sjeverne Makedonije je istakao da misli da je važno da se konačno uđe u proces pomirenja, da se konsoliduje i stabilizuje region, da se zatvore sva otvorena pitanja.

„Veoma je važno to što je Bosna i Hercegovina dobila odluku za početak pregovora (sa Evropskom unijom). Nadam se da će to konsolidovati tu državu u saradnji i odnosima između tri entiteta“.

„Očekujem brzo razriježavanje odnosa Kosova i Srbije i međusobno proznavanje, jer će to doprineti zatvaranju još jednog otvorenog dosijea“, rekao je Bujar Osmani.

Osmani je dodao i da očekuje da će Sjeverna Makdonja zadržati svoju stratešku predvidljivost.

„To su tri važna pitanja koja nam trebaju u regionu ako želimo da bude otporan i da bude spreman za velike geopolitičke izazove koji se dešavaju. Mislim da svijet nikad nije bio bliži globalnom ratu“, rekao je Osmani i dodao da je logično pretpostaviti da veliki vojni konflikt na Bliskom istoku može ponovo da znači i veliki broj izbjeglica na „Balkanskoj ruti“.