Garant bezbjednosti

NATO je garant bezbjednosti na Zapadnom Balkanu, na Kosovu sa svojom misijom Kfor, istakao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Scholz je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, podsjetio da Njemačka vojska učestvuje u misiji Kfor i da su tenzije u proteklom periodu još jednom pokazale koliko je važno prisustvo Kfora.

On je najavio da će sa Stoltenbergom razgovarati o situaciji na Kosovu i naglasio je da je bitno da Kfor može adekvatno reagovati na tenzije.

„NATO je garant bezbjednosti na Zapadnom Balkanu, i na Kosovu preko Kfora. Njemačka učestvuje u ovoj misiji. Tenzije u proteklom periodu pokazale su koliko je važno prisustvo Kfora. Kfor mora biti sposoban da reaguje na sva dešavanja”, rekao je Scholz.

Scholz je šefu NATO obećao da će Njemačka ubuduće da se pridržava cilja Saveza budžeta od dva odsto BDP-a za odbranu.

„Njemačka će, kako je to najavljeno, od naredne godine da se pridržava tog cilja“, podvukao je on.

Istakao je da Bundesver mora imati dovoljan budžet kako bi savladala predstojeće zadatke.

„Zaštita naše zemlje nije samo stvar Bundesvera. Za to su potrebne sve snage našeg društva, a to znači da je neophodno ojačati otpornost. Radi se i o zaštiti kritične infrastrukture, kao što su gasovodi, i drugi sistemi za snabdjevanje, te i telekomunikacije“, objasnio je on.

Stoltenberg je zahvalio Njemačkoj na velikom doprinosu zajedničkoj bezbjednosti.

Istakao je da je budžet za odbranu od dva odsto BDP-a važan i da se time jačak kolektivna odbrana NATO.

Izvor: Kosovo Online