Njemački kancelar

Njemački kancelar Olaf Scholz smatra da pregovori sa Kosovom i Srbijom u Briselu nisu propali, jer su obe strane iskazale spremnost za sprovođenje dogovora.

Scholz je na konferenciji za novinare po završetku dvodnevnog Samita EU naglasio da su i premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekli da će dogovori biti sprovedeni.

"U ovoj zaista sumornoj situaciji mogli smo da postignemo napredak. Ne dijelim vašu ocjenu da su pregovori propali. Mislim da ako napravimo političku procjenu, vjerujem da možete da se složite sa mnom. Sada imamo izjavu Kurtija i Vučića da će sprovesti mjere iz dokumenata koje smo izradili, Osnovni sporazum, Ohridski sporazum i sada i koncept konkretnog nacrta za uspostavljanja ZSO. To je jasno rečeno i to je ispravan korak", rekao je njemački kancelar na konstataciju novinara da su pregovori propali.

Scholz je istakao da će međunarodna zajednica nastojati da se to i dogodi.

“Sada je bitno da se to sprovede i da svi koji imaju političku odgovornost iznađu snage da nešto urade za budućnost. Ovo nije stvar u kojoj na kraju može da se govori o tome ko ima najviše poena, već se radi o stvaranju mirne budućnosti za građane na Kosovu i u Srbiji. I Kosovo i Srbija žele u EU, a mi želimo da se to i dogodi“, naglasio je on.

Scholz je podvukao da je za to potrebno da Kosovo i Srbija postanu najbolji susedi, i da to može uspeti samo ako lideri to sebi postave kao prioritet.

Izvor: Kosovo Online