Njemačka štampa

Na sastanku Berlinskog procesa u Tirani je njemačka šefica diplomatije pozvala Beograd da sarađuje u istrazi sukoba na Kosovu. Pričalo se i o proširenju EU.

„Protokol albanskog Ministarstva spoljnih poslova je pokušavao da ostavi barem privid harmoničnog sastanka država Zapadnog Balkana, Njemačke i EU“, piše Süddeutsche Zeitung o sastanku Berlinskog procesa održanom u petak.

U Tirani je bila predviđena zajednička fotografija, znalo se gdje ko treba da stoji. U pozadini su bile pripremljene zastave.

U beogradskim medijima je objavljeno da je srpski šef diplomatije Ivica Dačić izbegao da se slika sa ostalima baš zbog zastave Kosova u pozadini. Ali, Süddeutsche Zeitung primećuje da se predstavnik Srbije prošle godine u Berlinu slikao te sadašnji potez Dačića ocjenjuje kao „simbol napetosti u regionu“.

Napetosti su, podsjeća list, eskalirale kada je srpska naoružana grupa kod Banjske, kako navode, „namamila Policiju Kosova jedinicu u zasjedu“. Stradali su kosovski policajac i trojica napadača. Potom su SAD, EU i Njemačka tražile da Beograd povuče pojačane trupe sa granice.

Njemačka šefica diplomatije, Annalena Baerbock (Zeleni) u Tirani je rekla da ka Evropskoj uniji vodi samo zajednički put „uz poštovanje teritorijalnog integriteta, samo ako se razume da je bezbjednost dvosmerna ulica“.

Izveštač Süddeutsche Zeitunga iz Tirane piše da je Baerbock u odvojenim razgovorima to pokušala da pojasni Dačiću i ministarki spoljnih poslova Kosova Doniki Gërvalli-Schwarz – „a tek treba da se pokaže da li je imala uspjeha“.

„Iz njemačke delegacije kažu da je Baerbock vodila ‘intenzivan i otvoren razgovor’ sa Dačićem o načinima da se smanje tenzije nakon posljednje eskalacije nasilja, koje je u maju bilo usmjereno ka vojnicima KFOR-a, misije koju predvodi NATO. Baerbock je zahtjevala ‘potpunu srpsku saradnju u razjašnjavanju’ napada i pojasnila da je jasna pozicija srpske Vlade protiv nasilja i za mirno sporazumevanje ključ procesa pristupanja EU“, prenosi Süddeutsche Zeitung.

List ocjenjuje da je za njemačku Vladu „lakmus-test“ pitanje da li je srpski predsjednik Aleksandar Vučić spreman da postupa protiv „vođe napada na Policiju Kosova Milana Radoičića“, sa kojim, kako ocjenjuje list, ima bliske odnose.

Süddeutsche Zeitung piše da su upozorenja Annalene Baerbock bila okrenuta prije svega Srbiji, ali pomalo i Kosovu. Ona je istakla da kosovska strana mora da načini napredak u formiranju Zajednice srpskih opština.

„Annalena Baerbock je kao pozitivno ocjenila to što je Srbija smanjila snagu trupa ka teritoriji Kosova. Kako je rekla, to pokazuje da razgovori sa Beogradom imaju smisla“, dodaje list.

Najavljeno je da će Njemačka iduće godine poslati još 155 vojnika u sastav KFOR-a, ali to, prema riječima portparola Ministarstva odbrane, nema nikakve veze sa napetostima. Odranije je navodno bilo planirano da ti njemački vojnici zamjene austrijski kontingent.

Baerbock za postepeno proširenje EU

Nedjeljnik Zeit na svom portalu ističe to što se Baerbock založila za prijem država Zapadnog Balkana u EU.

„Svi zajedno moraju da zasuču rukave kako bi uspjelo pridruživanje EU“, rekla je ona u Tirani.

„EU mora da drži riječ i ispuni obećanja, a zemlje Zapadnog Balkana moraju da pokrenu neophodne reforme“, dodala je šefica diplomatije.

Baerbock je govorila da treba prekinuti sa logikom „sve ili ništa“ i tako podržala logiku postepenog pristupanja EU, gde bi države najprije ulazile recimo u zajednički evropski ekonomski prostor.

Njemačka ministarka je dodala da posebno mladi ljudi u regionu shvataju da je budućnost u EU.

„A ako Evropa ne dođe njima, onda će oni naći put do Evrope – sa fatalnim demografskim posledicama za njihove zemlje“, rekla je Baerbock.

Sastanak u Tirani bio je priprema za samit Berlinskog procesa 16. oktobra na istom mjestu. Tada će doći i njemački kancelar Olaf Scholz.

Izvor: Deutsche welle