Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama ponovio je i za Financial Times da bi NATO trebalo ponovo da uspostavi kontrolu nad sjeverom Kosovom ili će se, kaže, suočiti sa stalnim nasiljem između Srba i Albanaca.

Kako je konstatovao - "Kosovo je žarište".

"To je tokom godina postalo ničija zemlja u kojoj se sve vrste zločina kombinuju sa rastućim nacionalizmom. Granica između kriminala i politike je zamagljena”, naveo je Rama.

Britanski list podsjeća da je NATO saopštio da će rasporediti onoliko mirovnih trupa koje je potrebno za stabilizaciju situacije, a Njemačka i Velika Britanija su već obećale „stotine vojnika“ pored postojećih snaga, dok su kosovski i srpski lideri takođe su pozvali NATO da pojača svoje prisustvo i smiri tenzije.

Dodaju da Kosovo krivi Srbiju da stoji iza napada u Banjskoj i za premeštanje vojnih jedinica blizu Kosova, dok Srbija odbacuje optužbe.

Rama se, dodaje list, zalagao za "konferenciju na visokom nivou" koja bi uključila lidere Francuske i Njemačke i ponovo SAD.

"To je najbolji način da se izvučemo iz ovog beskrajnog ludila“, rekao je Rama, dodajući da je već skrenuo pažnju na pogoršanje bezbjednosne situacije na Kosovu tokom samita NATO-a u julu.

Cilj je, kako je rekao, „puno priznanje Kosova u EU i Ujedinjenim nacijama“.

"Nije lako promjeniti tok istorije, za to je potrebno vođstvo. Ali ako su Francuska i Njemačka mogle to da urade, ako Saudijska Arabija i Izrael to mogu, onda znamo da se to može dogoditi“, navodi Rama.

On je ocjenio i da nestabilnost na Zapadnom Balkanu služi interesima Moskve.

"Kremlj bi takođe želeo da vidi malo Donbasa na Kosovu i podmetne vatru separatizma usred Evrope“, rekao je Rama.

Iako nije ponudio nikakve dokaze o umešanosti Rusije u nedavno rasplamsavanje tenzija, rekao je da je miješanje Kremlja „najjednostavniji zaključak koji se može napraviti“, dodaje Financial Times.

"To rade širom svijeta, od Afrike do Bliskog istoka, pa će naravno pokušati i u Evropi . . . Kosovo je takođe bilo alat za Ruse”, rekao je Rama.

Izvor: Financial times