Njegova sudbina nejasna

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za RTK2 da su njegova očekivanja od susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija da se razgovara o izborima i razmotre oprečna pitanja. Janjić ocjenjuje da je dijalog o normalizaciji odnosa zamro, i da je nakon Ohridske mape puta njegova sudbina nejasna.

Samo održavanje sastanka na najvišem nivou je uspjeh jer kad se razgovara onda nema sukoba, izjavio je za RTK2 direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Ocjenjujući susret predsjednika Vučića i premijera Kurtija u Briselu, Janjić kaže da ne očekuje veliki pomak, već da bi maksimalan ishod mogao biti da se glavni pregovarači dogovore da se razgovori o izborima nastave i da dotaknu problematična pitanja.

„Apsolutno je jasno da Vučić dolazi sa najavljenim spiskom incidenata protiv Srba, a Kurti dolazi sa najavljenim planom o lokalnim izborima. To što će timovi da prihvate i urade maksimalno je sljedeće: da se dogovore da će razgovarati o izborima, da prođu kroz sve ono što nisu uradili i gdje imaju oprečne stavove i treće da možda nešto isporuče, jer ipak treba Lajčaku i Borrellu za kraj mandata nešto, a to nešto bi možda mogao biti dogovor o još onoj jednoj već dogovorenoj masovnoj grobnici, da se radi na otkopavanju, identifikaciji, i to je maksimum”, kaže Janjić.

I dok je na stolu primjena Sporazuma na putu normalizacije, postavlja se pitanje šta ovaj sastanak može da donese u trenutku kada se očekuje da strane sprovedu dogovoreno? I dok povodom ishoda nema previše optimizma, Janjić svima poznatom medicinskom terminologijom objašnjava stanje.

„Nažalost dijalog o normalizaciji je zamro još 2017. i njegova obnova nije uspjela, ali se nekako na medicinskim instrumentima, na infuzijama, drži ponekad izvan kome, nekad u komi. Imamo veliki napredak koji se zove dogovor o onome što je tema sastanka, to je dogovor o sporazumu, koji je prihvaćen, o putu ka normalizaciji, takozvana Ohridska mapa puta”, kaže Janjić.

Međutim, prema ocjeni Dušana Janjića, dijalog je u fazi u kojoj niko ne zna hoće li biti pomaka, te kako će se nastaviti proces.  

“Ovaj sastanak je, kad se sve sabere, u stvari tačka na kojoj može da se vidi da ni sami glavni pregovarači, ni fasilitatori ne znaju gdje su krenuli ni gdje su stigli. Jednostavno pokušavaju i u tome će uspjeti da se održe izvan vode barem do sljedećeg sastanka”, ističe Janjić.