Sljedeće nedjelje

Potparol Evropske unije Peter Stano saopštio je da je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josep Borrell pozvao premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sljedeće nedjelje na krizni sastanak u Brisel.

"Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josep Borrell je u svijetlu tekuće eskalacije, a u nedostatku smislenih koraka ka deeskalaciji, pozvao dvojicu lidera Srbije i Kosova sljedeće nedjelje u Brisel na krizni sastanak“, rekao je Stano.

On je dodao da trenutno ne može da iznosi više detalja.

"Ne mogu više ništa reći jer su, naravno, procesi u toku. Više detalja objavićemo naknadno“, naveo je Stano.

On je, povodom kidnapovanja kosovskih policajaca, rekao da je EU u kontaktu sa vlastima u Prištini i Beogradu kao i sa Kforom, kako bi razjasnila šta se tačno desilo.

"Od kidnapovanja kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti u kontaktu smo sa obe strane i sa Kforom kako bismo saznali šta se tačno desilo i kako se to desilo. Važno je imati jasnu kvalifikaciju čitavog događaja. Do tada pozivamo obe strane da ne preduzimaju bilo kakvu akciju ili reakciju koja bi mogla dodatno podstaći ionako veoma napetu situaciju i ponovljamo naš poziv za obe strane na hitnu deeskalaciju", kazao je Stano.

Izvor: Kosovo Online