Funkcionalnost

Organi izdavanja u Albaniji i Republici Srpskoj potpisali su ugovore za pokretanje elektronskih registara garancija porekla (GO) za električnu energiju, prenosi Albanian post.

Albanija i Republika Srpska tako su se pridružile Srbiji, kao jedine ugovorne strane sa registrom garancije porekla električne energije na Zapadnom Balkanu.

Ugovori su potpisani su ugovore sa Grekselom, izabranim pružaocem usluga, saopšteno je iz Sekretarijata Energetske zajednice.

U okviru inicijative Sekretarijata za stvaranje regionalnog sistema za garancije porekla, dobavljač registra energetskih sertifikata Greksel je angažovan da razvije devet registara za ugovorne strane: Albaniju, dva entiteta koja čine Bosnu i Hercegovinu (Federaciju BiH i Republiku Srpsku), Gruziju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru i Ukrajinu.

Prijave su završene u maju prošle godine. Jedini uslov za emitovanje je sporazum izdavaoca sa Grekelom.

Ovaj trenutak otvara put da registri postanu funkcionalni u skladu sa standardima EU, omogućavajući potrošačima da iskoriste svoje preferencije u izboru izvora energije i aktivno doprinose energetskoj tranziciji koja je u toku, saopštio je Sekretarijat.

Registar garancije porekla igra ključnu ulogu u osnaživanju potrošača i olakšavanju korporativnih ugovora o kupovini električne energije (PPA) obezbjeđivanjem transparentnosti i verifikacije obnovljivih izvora energije, navodi se u saopštenju.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski rekao je da će kreiranje registara pružiti krajnjim korisnicima preko potreban dokaz o poreklu, obezbeđujući transparentnost i odgovornost u energetskom sektoru.

"Ohrabrujemo i druge organe koji izdaju garancije porekla u našim ugovornim stranama da slijede ovaj primjer", naglasio je Lorkovski.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post