Sezona godišnjih odmora

Počinje sezona godišnjih odmora, a Albanija kao destinacija je napopularnija među građanima Kosova.

Boom turizma u Albaniji traje već nekoliko godina, a čisto more, ugodni domaćini i pristupačne cijene privlače turiste širom Europe. Među turistima koji sve više idu u Albaniju, a ne u Crnu Goru su i građani Kosova kojima se ova destinacija više isplati.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), 6,7 miliona turista došlo je u Albaniju samo u 2022. godini, a još se više dolazaka očekuje u tekućoj godini.

Najpopularnija destinacija u Albaniji za turiste iz naše zemlje je svakako Drač, odnosno Durres na albanskom jeziku. Ovo mjesto nalazi se zapadno od glavnog grada Tirane.

Jako je važno napomenuti da, iako ćete uvijek moći platiti eurima, službena valuta Albanije je lek. Prema posljednjim kursnim listama, za jedan euro dobit će te malo više od 110 leka.

Ono što sigurno najviše zanima potencijalne turiste su - cijene. Počevši s parkingom, ovo je jedna velika prednost Drača. Ovaj grad u primorju ima mnogo mjesta gdje možete besplatno ostaviti svog limenog ljubimca, a veliki broj privatnih smještaja nudi ovu privilegiju u svojoj ponudi. Naravno, ako se odlučite za hotel, i tu je uključeno besplatno parking mjesto.

Ako ne dolazite automobilom, Drač ima javni prijevoz koji povezuje svaki dio grada. Cijena za kartu kreće se od 0,40 centi do 0,60 centi, u zavisnosti od destinacije. Ako preferirate taxi, startna cijena je 2,50 eura, a jedan kilometar će vas koštati 1,80 eura.

Što se tiče smještaja, ako se odlučite na put u junu, prema popularnoj stranici za rezervisanje smještaja Booking.com, cijena za sedam dana, za dvije osobe, počinje od 110 eura i ide sve do 4520 eura. Istini za volju, ovu cijenu platili bi za iznajmljivanje privatne vile. Ako preferirate hotelski smještaj, tu cijene počinju od 140 eura, dok se cijene za all-inclusive kreću od 386 eura pa sve do 2367 eura.

Pogled na more koštat će vas minimalno 129 eura, pet friendly 119 eura, privatni bazen 278 eura, smještaj u centru grada 158 eura, dok bi vas smještaj s direktnim izlazom na plažu mogao koštati minimalno 130 eura.

Nakon smještaja i parkinga, ono što svakako najviše zanima sve turiste su cijene u kafićima. Sve one koji planiraju odmor na budžetu oduševit će činjenica da su ove cijene jako pristupačne. Tako ćete za cappuccino izdvojiti između 90 centi i 1,40 eura, dok za Pepsi ili Coca Colu morate dati između 0,70 centi i 1,80 eura. Ako se odlučite za pivo, cijene su različite za domaća i strana. Domaće pivo od pola litre će vas koštati od 90 centi do 4,50 eura, dok strano pivo od 0,33 mililitara košta od 1,80 eura do 2,70 eura.

Albanija nema infrastrukturu kao ova dva turistička 'teškaša', ali je definitivno dobra opcija, posebno za one plitkih džepova.