Predsjednik Bujanovca

Albanci na jugu Srbije ne mogu da budu zadovoljni angažovanjem Kosova i Albanije na poboljšanju njihovog položaja, kaže predsjednik opštine Bujanovac Nagip Arifi. On ističe da Kosovo treba da primjenjuje reciprocitet u odnosima sa Srbijom, prenosi Bujanovačke.

"Nismo zadovoljni angažovanošću naše dve države. Kosovo je i povuklo neke poteze da poboljša položaj Albanaca u dolini, tako što je odobrilo budžet od dva miliona eura za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, ali je do sada to ostalo samo na papiru. S druge strane, Albanija je skoro nezainteresovana", rekao je Arifi u intervjuu za prištinski Bota Sot.

Dodao je da Albanci očekuju da Kosovo koristi princip reciprociteta u odnosima sa Srbijom, a smatra da  Albanija ima veće mogućnosti da  pomogne, posebno imajući u vidu, kako je rekao, dobre odnose premijera Edija Rame i predsjednika Aleksandra Vučića.

Po riječima Arifija, Albanci ne mogu da budu zadovoljni ni odnosom Vlade Srbije prema njima, posebno na ekonomskom planu.

"Vlast u Beogradu ne ulaže u velike projekte koji utiču na ekonomski razvoj i rast zaposlenosti. Gotovo je nezainteresovana za razvoj ovog dijela, pa sve strateške investicije završavaju u Vranju, gradu udaljenom 15 kilometara od Bujanovca. U Vranju se zaustavljaju potencijalni investitori koji bi uticali na dobrobit naših građana", kaže Arifi.

Arifi nije isključio mogućnost da u Preševu, Bujanovcu i Medveđi dođe do provokacija.

"Očekujem da pritisak na predsjednika Vučića oko uvođenja sankcija Rusiji i rješavanja problema sa Kosovom dovede do toga da  Srbija krene da provocira određene situacije. Pokušaće sa provokacijama preko Srba na sjeveru Kosova, a ako ne uspije sa njima, mogu početi provokacije i u Preševskoj dolini", rekao je on.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Arifi je naglasio da Albanija treba da ignoriše svaki proces koji nanosi štetu Kosovu.

"Otvoreni Balkan je počeo vrlo netranspanparentno i zbog toga je izazvao sumnje. Ako bi ostao samo na ekonomskom nivou, bilo bi dobro. Međutim, mislim da osim sa ekonomskog aspekta, Srbija ovde želi i da se politički okoristi na račun Kosova. Dakle, Albanija treba da ignoriše svaku inicijativu koja nanosi štetu državi Kosovo", kaže Arifi.

Ocjenio je da rješenje problema na relaciji Kosova i Srbije nije ni blizu, ali se nada da će od dijaloga benefite osjetiti građani, apostrofirajući slobodu kretanja ljudi i roba, olakšice u obrazovanju i ekonomskom razvoju.

Izvor: Bujanovačke