Izvještaj State departmenta

Albanija je izvor kanabisa i baza organizovanih kriminalnih grupa koje distribuiraju nedozvoljene droge iz svojih zemalja na evropska tržišta, navedeno je u godišnjem izvještaju američkog State departmenta o međunarodnoj strategiji kontrole trgovine narkoticima i pranju novca, prenosi Glas Amerike.

Prema izvještaju, "albanski kanabis se šalje u Tursku i razmjenjuje za heroin i kokain, koji širom Evrope krijumčare albanski trgovci ljudima”.

"Albanija se smatra ključnom zemljom balkanske rute trgovine drogom koja preko Zapadne Evrope stiže u Britaniju, a albanske organizovane kriminalne grupe prisutne u SAD, Velikoj Britaniji i širom Evrope, kao i u Južnoj Americi, uključujući Ekvador, Kolumbiju i Peru", navedeno je u izvještaju.

U izvještaju se dalje navodi da su "albanske vlasti zabilježile porast zaplene kokaina u luci Durs 2021. godine, uglavnom u pošiljkama banana iz Ekvadora” i da su albanske snage za sprovođenje zakona učestvovale u nekoliko međunarodnih operacija.

Kako prenosi Glas Amerike, u izvještaju se pominje i saradnja sa američkim kolegama za hapšenje i zaplenu pošiljki narkotika i laboratorija za preradu droge u Albaniji, kao i zaplena imovine u Albaniji, u vezi sa međunarodnom trgovinom drogom. Procjenjuje se da je Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, registrovalo neke uspjehe u 2021. godini, uključujući hapšenje 38 ljudi, uključujući tužioca i nekoliko visokih policijskih službenika, što je bio dio velike međunarodne istrage o trgovini narkoticima.

Prema izvještaju, "relativno slaba vladavina prava, korupcija i visoka nezaposlenost glavni su pokretači  trgovine narkoticima u Albaniji. Nasilni zločini u Albaniji često su povezani sa organizovanim kriminalom, a sudije, tužioci, policija i novinari su bili izloženi prijetnjama".

U izvještaju se navodi da albanske organizovane kriminalne grupe nastavljaju da peru novac u Albaniji i doprinose korupciji u zemlji.

„Albanija mora da nastavi svoje napore za reformu pravosuđa, da ojača propise i nadzor protiv pranja novca i da radi na smanjenju uticaja organizovanog kriminala u cijeloj upravi i društvu", navedeno je u izvještaju.

Pranje novca

"Iako je Vlada ostvarila napredak ka sprečavanju pranja novca tokom 2021. godine, ostaje još mnogo toga da se uradi“, navodi se u izvještaju u poglavlju posvećenom ovom fenomenu.

Trgovina narkoticima i druge aktivnosti organizovanog kriminala, uključujući trgovinu ljudima, ili utaju poreza i krijumčarenje smatraju se "glavnim izvorima finansijskih sredstava“. Dok geografski položaj Albanije i prisustvo albanskih mreža u organizovanom kriminalu u Zapadnoj Evropi i Južnoj Americi "čini je još slabijom“.

Albanija je, kako se navodi u izvještaju, i dalje podložna pranju novca zbog korupcije, prisustva mreža organizovanog kriminala i nedostataka u zakonodavstvu i nadzoru, dok se naglašava da zemlja ima veliku količinu gotovine, sa značajnim doznakama i prilivom stranih investicija.

Izvor: VOA/Kosovoonline