Zajednička zabrinutost

"Panbalkanska dijaspora" uputila je apel albanske, bosanske i crnogorske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama sa zajedničkom zabrinutošću u vezi sa "povećanjem militantnosti srpske vlade prema Kosovu, ali i prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, prenosi Koha.

Pismom upućenim državnom sekretaru Antoniyu Blinkenu pozvali su na oživljavanje proširenja NATO, "posebno u Bosni i na Kosovu".

"Panbalkanski apel albanske, bosanske i crnogorske dijaspore izražava zabrinutost i uznemirenost zajednica u vezi sa povećanjem militantnosti srpske vlade prema Kosovu, ali i, sve više, prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, navodi se u pismu.

Ocjenjuju da je ovo zabrinjavajuće pitanje za SAD jer "direktno ugrožava mir i stabilnost regiona Zapadnog Balkana, a sa njim i mir u Evropi u cjelini“.

Organizacije i zajednice su preduzele ovaj historijski zajednički poziv ocjenjujući da je, kako se navodi u pismu, "priroda pretnje toliko velika da smo prihvatili da samo naša kolektivna akcija može sprečiti Vučićev režim da izvrši svoje najzlobnije mahinacije“.

"Takođe, pozivamo američke lidere da ožive proširenje NATO kao prioritet za region, posebno u pogledu Bosne i Hercegovine i Kosova. Uključivanje ove dvije politike u atlantski savez na kraju bi isključilo prijetnju srpske (ili ruske) agresije i na kraju bi omogućilo da se jave društveno-ekonomske prednosti“, stoji u pismu koje je upućeno članovima Odbora za spoljne poslove Senata, članovima Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, državnom sekretaru Antoniyu Blinkenu i Jacku Salivenu, pomoćniku američkog predsjednika Josepha Bidena za pitanja nacionalne bezbjednosti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore