IZBOR IZ ŠTAMPE

Njemačka štampa prati događaje na granici Kosova i Srbije, gdje su na kosovskoj strani raspoređene jedinice specijalne policije, a na srpskoj - vojska. Nisu izostale ni reakcije EU i NATO.

„Povećana pripravnost: Srbija premješta trupe na granicu sa Kosovom" – glasi naslov na portalu Tagesschau javnog servisa ARD:

„Srbija je povećala pripravnost svoje armije zbog stacioniranja specijalnih jedinica policije Kosova u graničnom regionu koje tumači kao provokaciju. Srpsko ministarstvo odbrane je u Beogradu saopštilo da je poslije te provokacije tu naredbu izdao predsjednik Aleksandar Vučić. EU i NATO su pozvali obe strane na uzdržanost."

„Srpski ministar odbrane Nebojša Stefanović je", kako dalje piše ARD, „posjetio jedinice na dvije lokacije. Jedna se nalazi u blizini granice sa Kosovom. Prije toga su na sva granična prijelaza na sjeveru zemlje stacionirane specijalne jedinice policije Kosova. U toj oblasti pretežno žive pripadnici manjine etničkih Srba koji ne priznaju autoritet vlade koju vode etnički Albanci."

„Stacioniranje policijskih jedinica je uslijedilo nakon naređenja Vlade Kosova da se za vozačima sa srpskim tablicama na ulasku u Kosovo uvedu provizorne tablice. Otada prostestuju stotine etničkih Srba koji su vozilima blokirali saobraćaj na graničnim prijelazima. Iz perspektive Srbije, provizorne registarske tablice impliciraju status Kosova kao nezavisne države. Vlada u Beogradu do danas nije priznala tu nezavisnost i na Kosovo gleda kao na svoju pokrajinu koja želi da se otcepi. Ni srpska saveznica Rusija, za razliku od većine zapadnih zemalja – među kojima su i SAD – ne priznaje nezavisnost Kosova."

„Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je zbog razvoja situacije u svojoj zemlji prekinula posjetu Ujedinjenim nacijama u Njujorku. Albanija je izrazila zabrinutost zbog najnovije eskalacije situacije i zatražila od Srbije da povuče svoje jedinice iz graničnog regiona. Poverenik EU za spoljne poslove Joseph Borell pozvao je obe strane da smire situaciju i rekao da specijalne jedinice policije odmah moraju da se povuku. Svaka dalja provokacija ili jednostrana i nekoordinisana akcija je neprihvatljiva, izjavio je."

„I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je umjerenost: Važno je da Beograd i Priština budu uzdržani i da ponovo započnu dijalog, napisao je on na Twitteru poslije telefonskog razgovora sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem. Srpski predsjednik Vučić je izjavio da Kosovo najprije mora da povuče svoje policijske jedinice sa granice", piše javni servis ARD.

Gotovo identičan tekst su objavili još neki njemački mediji, jedino je internet-portal Euronews preneo i informaciju da su „očito kao reakcija" na odluku o mijenjanju registarskih tablica „napadnute dvije zgrade vlasti Kosova. Premijer Albin Kurti je rekao: Požar u Uredu za registraciju vozila u Zubinom Potoku (od 24.9. – prim. prev.) nije izbio slučajno, već je podmetnut. A u takvom Uredu u Zvečanu su kroz prozor bačene dvije ručne bombe koje, srećom, nisu eksplodirale. Oba slučaja mora da rasvjetli istraga".