Produbljivanje povjerenja jedini način rješavanja problema

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, jučer je posetio Prizren gdje je sa gradonačelnikom Ramadanom Mujom razgovarao o procesu povratka u Prizren. Jevtić je razgovarao i sa potencijalnim povratnicima koji trenutno žive u Srbiji.

On je pozvao raseljene da se vrate i naglasio da će institucije zajedno sa partnerima iz međunarodne zajednici pomoći da se povratak realizuje na najbolji mogući način.

Dalibor Jevtić je u petak zatražio produbljivanje povjerenja za održivi povratak u Prizrenu. On se sastao s pripadnicima srpske zajednice koji su se vratili u Prizren i sa raseljenim koji su izrazili želju da budu dio ovog procesa. On je rekao da je produbljivanje povjerenja između zajednice domaćina i povratnika je ključ uspjeha, zajedno s drugim izazovima koji se odnose na zapošljavanje, sigurnost, obrazovanje i zdravstvo. On je obećao da neće razgovarati o politici, ali da će raditi na rješavanju životnih pitanja povratnika.

"Prizren je jedina opština u kojoj ima urbanog povratka i razlikuje se od drugih centara. Preduslovi za održivi povratak su spremnost zajednice koja dočekuje, sigurnost stanovanja, obrazovanje, zdravstvene usluge i zapošljavanje. Bez ovi aspekata ne može govoriti o održivom i dugoročnom povratku. Dakle, produbljivanje povjerenja je jedini način da se riješe zajednički problemi koji nas se sve tiču", rekao je ministar Jeftić.

Tokom danan on je zajedno sa gradonačelnikom Prizrenu održao sastanak u sali Skupštine Prizrena sa raseljenim Srbima iz opštine Prizren.

Onda je posjetio i manastir Sv. Arhangela gde je sa arhimandritom manastira Mihailom Tošićem obišao radove na izgradnji manastirskog konaka i tom prilikom donirao pomoć u građevinskom materijalu za konak u izgradnji.

Na kraju posjete Prizrenu Jevtić je posjetio povratničko selo Novake.