Puno pjesme, veselja, plesa, folk-muzike, dramskih predstava, sportskih dešavanja te mnogo drugih kulturno-umjetničkih manifestacija obilježavaju Svjetaki dan Roma koji se na Kosovu proslavlja tokom čitavog mjeseca aprila.

Počelo je u nedjelju kada je u prepunoj sali Doma kulture u Prizrenu "Xhemajli Berisha" održana predstava na romskom jeziku "Magija" u izvođenju romskog amaterskog dramskog pozorišta "Durmiš Aslano" iz Prizrena.
Jučeračnji dan je obilovao kulturno-umjetničko-sportskim dešavanjima širom Kosova gdje u većini živi romska zajednica a glavna svečanost održana je sinoć u hotelu "Luxori" u Prizrenu na kojoj su prisustvovale mnoge poznate domaće i međunarodne političke i javne ličnosti grada Prizrena, Kosova, republike Turske na čelu sa ambasadorkom republike Turske na Kosovu Songul Ozan, pripadnika nevladinog sektora, OSCE-a, pripadnika turskog Kfora, mnogih intelektualaca, pisaca, Udruženja prijatelja Roma iz Makedonije, gradonačelnika dr Ramadana Muje sa saradnicima, mnogih romskih predstavnika sa Kosova kao i bošnjačkih političkih i javnih ličnosti kao i mnogih građana Prizrena. Sjajna dekoracija uz mnoštvo državnih simbola i zastava te uz zvuke himne Kosova kao i tradicionalne himne Roma "Đelem, đelem" zvanično je počeo sinoćnji skup i obilježavanje Dana Roma na Kosovu kada su prisutne u svojstvu domaćina srdačno pozdravili najstariji i najmlađi poslanik u Parlamentu Kosova hadži Zulfi Merdža (u penziji) te aktuelni Albert Kinolli.
"Hvala svima koji su došli večeras da sa nama proslave naš veliki praznik. Pozdravljam sve prisutne političke i javne ličnosti naše države kao i goste iz inostranstva a posebno moje drage Rome koji su došli sa čitavog Kosova i iz država u regionu da zajedno proslavimo praznik a poseban pozdrav i zahvalnost Vladi Kosova koja nam pomaže u proslavi i ne samo našeg ptaznika već i svih zajednica koje žive na Kosovu", rekao je hadži Zulfi Merdža a u sličnom tonu goste je pozdravio i zastupnik Albert Kinolli.
Nakon domaćina prisutnima su se obratili ambasadorka Turske  Songul Ozan, Mahir Jagcilar, Džezair Murati, Rasim Demiri, dr Ramadan Muja te politički predstavnici iz egipćanske i aškalijske zajednice. Svi su oni poželjeli domaćinima još puno ovakvih druženja i veselja uz bolju perspektivu i napredak svih onih koji žive na Kosovu na njegovom putu ka evropskim integracijama.
Predsjednik koalicije "Vakat" i nekadašnji zastupnik u Parlamentu Kosova Džezair Murati je pozdravivši prisutne istakao da su Romi
narod sa najviše problema a da su uvjek veseli jer svoje probleme rješavaju osmjehom i pjesmom.
"Jednom sam na nekom skupu izjavio da kada bih se ja pitao ko da vlada svijetom to bi upravo bili vi Romi zato što nikada i nigdje na svijetu ne bi bilo rata jer su vaše ruke zauzete tupanima, zurlama, violinama i  harmonikama gdje nema mjesta za oružje i zato ste najmiroljubiviji i svima dragi. Želim da još mnogo godina zajedno proslavljamo Svjetski Dan Roma", rekao je Murati.
Svečanost je nastavljena uz bogat kulturno-umjetnički program  na kome su učestvovala i kulturno-umjetnička društva iz Prizrena, "Durmiš Aslano" i "Dogru yol", kao i i par plesnih grupa i pjevača nastupajući na romskom, albanskom i turskom jeziku. U jednom trenutku su svi ustali da zaigraju par narodnih kola koji je kod prisutnih izazvao veliko oduševljenje a u kome su igrali svi prisutni predvođeni hadži Zulfi Merdžom. Nakon toga su zvaničnici uz zvuke romske himne zajedno isjekli tortu.
Proslava je u odličnoj atmosferi uz muziku i igru nastavljena do kasno u noć.