Građani Kosova su oprečnog misljenja

Već duže vrijeme sprovode se raznorazna istraživanja o tome kakvo meso jedemo i koliko je ono kvalitetno.

Provjeravali smo šta nam se nudi u slobodnoj prodaji i kakvog je kvaliteta meso koje koristimo u svakodnevnoj ishrani na Kosovu.

Belgiju i Evropu već nedjeljama potresa skandal oko mesa sumnjivog kvaliteta. Na Kosovu je ovo prvi put pomenuto 2016. godine kada je jedan od kosovskih uvoznika upozorio belgijske vlasti da je od dobavljača iz Belgije dobio isporuku neispravnog mesa. Iz Agencije za hranu i veterinu u Prištini upozoravaju da svaki proizvod koji se uveze podleže kontroli i ukoliko postoje sumnjivi proizvodi oni se uništavaju.

"Postoje procedure na osnovu kojih vršimo kontrole, te procedure sprovode se kao i u Evropi. Mi dozvoljavamo uvoz samo za one fabrike koje imaju EU deklaraciju. To su fabrike koje su pod kontrolom inspektora iz Evropske unije, to je osnovni kriterijum uvoza. Drugi kriterijum je veterinarski sertifikat, agencija za hranu i veterinu koja kontroliše tu fabriku nama daje garanciju za mikrobiološku ispravnost i ostale zagađivače koji mogu biti prisutni u mesu. To su neki osnovni uslovi za uvoz mesa na Kosovu", istakao je Erol Shehu, šef sektora za granučnu veterinarsku kontrolu

Građani Kosova su oprečnog misljenja što se tiče kvaliteta mesa koje se nalazi u slobodnoj prodaji.

"Meso na Kosovu i nije tako loše, ima dobrih dobavljača ali ima puno i falša".

"Ne mogu da kažem ni da je dobro, a ni da je loše, jer ne znam od čega se proizvodi".

"Kako mozemo biti zadovoljni sa pokvarenim mesom. Vlada treba da osudi nabavku pokvarenog mesa".

"Nismo zadovoljni, nema kontrole, inspekcija ne radi svoj posao".

Iz opštine Gračanica ističu da je inspekcijska služba stalno na terenu i da se rok upotrebe prehrambrenih proizvoda stalno provjerava. Ukoliko inspekcijiski organi naiđu na proizvode sa isteklim rokom upotrebe, kazne za nesavesne vlasnike trgoviskih radnji su do 500 eura.

"Meso iz uvoza je mali problem, mi u Opštini nemamo uslova da to kontrolišemo što se tiče kvaliteta sa tim što se rokovi upotrebe stalno gledaju. Tržišna i sanitarna inspekcija je stalno na terenu, mislim da ne bi trebalo da ima problema što se toga tiče", rekao je Miloš Aritonović, direktor odjeljenja inspekcije u opštini Gračanica

Vlasnici mesara i poslovnih objekta u Gračanici tvrde da meso koje prodaju podleže kontroli Agencije za hranu i veterinu i da nikada nisu imali problema sa kvalitetom.

"Dolazi često institut iz Mitrovice, kontroliše kvalitet mesa i nikada nismo imali problema", kaže vlasnik mesare Arsa iz Gračanice, Milutin Arsić.

"U prodajnim objektima ETC na Kosovu kvalitet mesa je dobar. Veliki dio mesa se sprema i obrađuje u našoj klanici. Mi nemamo probleme sa lošim kvalitetom mesa jer se snabdjevamo od zemalja koje prodaju kvalitetno meso kao na primjer iz Holandije, ono se kontrolise na svim graničnim prelazima, i jedno je od najkvalitetnijih mesa", navodi Adem Mustafa, menadžer ETC-a.

Mediji na Kosovu preneli su da su zbog nepostojanja deklaracije inspektori u Južnoj Mitrovici zaplenili i uništili 1.100 kilograma mesa, a opštinski inpektorat u Uroševcu takođe je sproveo akciju u nekoliko poslovnih objekata, gdje su pronašli pokvarene i oštećene mesne proizvode. Ovom prilikom zaplenili su oko tonu mesa. I pored ovakvih pisanja nadležni poručuju da nema razloga za brigu kada je u pitanju kupovina i upotreba mesa na Kosovu.

Maja Denić, RTK2