Na 19. godina rata

Na devetnaest godina od bombardovanja NATO-a SR Jugoslavije od Vlade Kosova posebna zahvalnost. Na objektu ove vlade postavljena je višemetarska zastava sa porukom "Hvala NATO", a za "nezamjenjivu ulogu za oslobođenje".

I ostali kosovski najviši zvaničnici su uputili poruke zahvalnosti NATO-u, a kosovska vlada objavila je poruku kosovskog premijera Ramusha Haradinaja.

"24. mart 1999. označava početak nove historije Kosova kada je slobodni svijet prekinuo ozbiljnu kampanju čišćenja i progona naroda na Kosovu. Ljudi na Kosovu će zauvijek biti zahvalni Sjedinjenim Državama, NATO-u, predsjedniku Billu Clintonu, sekretarki Madeline Albright, generalu Wesleyju Clarku, bivšem britanskom premijeru Tonnyju Blairu i čitavom demokratskom svijetu koji je doprinio slobodi Kosova," poručio je Haradinaj, navode iz kabineta ove vlade.

Ramush Haradinaj, koji je tokom bombardovanja komandovao jedinicama OVK-a i protiv kojeg su srpske vlasti podigle optužnicu, zajedno je sa komandantom KFOR-a, Salvatoreom Cuocijem, položio i vijence na spomenik vojnika  KFOR-a, u "znak poštovanja" prema "nezamjenjivom doprinosu KFOR-a u uspostavljanju mira i bezbjednosti" na Kosovu.

U Glođanima je održana i, za kosovske vlasti - centralna manifestacija "Epopeja Dukagjinija" i "komemorativni skup svim palim borcima".