Od 13. aprila 2018. godine

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture insistira na primjeni svojih zahtjeva, posebno u Nacrtu zakona o obrazovnim radnicima devedesetih. USONK je najavio generalni štrajk od 13. aprila.

Neispunjavanje zahtjeva USONK od strane vlade i eventualni štrajk USONK-a takođe može ugroziti PISA test.

Predsjednik USONK-a Rrahman Jashari rekao je za lajmi.net da ukoliko dođe do štrajka, PISA test će takođe propasti.

Jashari je najavio da je upozorio i premijera Haradinaja o tome.

"Zasnovano na prirodi štrajkova, svi znamo da kada je štrajk, nema ni nastave ni drugih aktivnosti. I kao dio toga, ako bude štrajka, onda može propasti i test PISA, te sam zbog toga upozorio i na jučerašnjem održanom sastanku. Pomenuo sam i premijeru Haradinaju, ali i Limaju i Hoxhaju, i rekao sam da ako se to desi, PISA test će biti ugrožen", rekao je Jashari.

Predsjednik USONK-a kaže da je vidio mobilizaciju vlade za sprovođenje ovih zahtjeva, ali ako se to ne desi, onda će doći do štrajka na neodređeno vrijeme u svim obrazovnim institucijama.

"Juče smo bili na sastanku koji nije bio u potpunosti za nas, već za obrazovanje u cjelini. I ponovo sam upozorio. Rekao sam da budu oprezni jer sva ova angažovanost koju činimo može pasti u vodu od 13. aprila, jer može doći do štrajka", izjavio je Jashari za lajmi.net.

Rekao je da nemaju konkretnih obećanja da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

"Nije bilo direktnih obećanja jer je priroda sastanka bila drugačija. Primjećeno je da su mobilisani i volio bih da se to desi, inače sam dužan da na osnovu rješenja djelujem. Ako se stvari ne promijene do 13. aprila, doći će do generalnog štrajka dok se ne ispune naši zahtjevi", zaključio je predsjednik USONK-a.

Nedavno je sindikat preduzeo mjeru cjelodnevnog štrajka u svim obrazovnim institucijama.

Premijer Haradinaj je zatražio vrijeme za pronalaženje budžetskih linija.

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture kao glavni zahtjev ima procesuiranje u Skupštinu, Nacrt zakona o obrazovnim radnicima devedesetih.