Jedan uslov je ispunjen, ali...

Skupština Kosova je nakon dvije i po godine od potpisivanja, juče ratifikovala Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom. Kosovski lideri, predstavnici ambasada u Prištini i visoki funkcioneri Evropske unije ocijenili su 21. mart kao veliki dan za Kosovo na njegovom putu ka evrointegracijama. Jedan uslov za dobijanje vizne liberalizacije je ispunjen, ostaje da se vidi koliko je urađeno u borbi protiv kriminala i korpucije.

"Usvjajanje Nacrta zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom je presudan korak ka liberalizaciji viznog režima za Kosovo", poručeno je u zajedničkom saopštenju evropskih zvaničnika, što pozdravljaju i iz Kancelarije EU na Kosovu, uz osudu aktiviranja suzavaca u skupštinskoj sali.

"Pažnja sada mora da se usmjeri na jačanje napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Očekujemo da će sve strane nastaviti naporno da rade i ulažu napore u ispunjenje preostalog uslova za viznu liberalizaciju i jačanje evropske perspektive Kosova".

Ministarka evropskih integracija kaže da je cilj Vlade da Kosovo do kraja godine dobije viznu liberalizaciju.

"Rečeno nam je da će EU preduzeti brze korake u proceni drugog kriterijuma. Naša ocjena je da je Kosovo već ispunilo sve obaveze i očekujemo od EU da to potvrdi. Kosovo će podneti izvještaj o ispunjavanju kriterijuma razgraničenja i informacije u pogledu drugog kriterijuma, očekujemo da će uslovi biti ispunjeni ove godine i da sve procedure neće trajati više od 6 mjeseci. To kažem na osnovu prethodnih slučajeva zemalja koje su učestvovale u procesu liberalizacije viza", rekla je Dhurata Hoxha.

Dok se očekuje ocjena Evropske unije povodom kriterijuma o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ministar pravosuđa ističe da je Kosovo u posljednja četiri mjeseca postiglo značajan napredak u ovoj oblasti.

"Već sljedeće nedjelje ćemo proslijediti vladi Krivični zakonik koji će biti ključni dokument za rad sudija i tužilaca u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. On predviđa oštrije mjere i duže rokove i sigurni smo da će biti efikasniji u borbi protiv ovih pojava. Naši susreti će biti redovni, na mjesečnom nivou ćemo izvještavati građane o našem napretku", rekao je Abelard Tahiri.

"Od 39 slučajeva povezanih sa korupcijom, za 30 su ponete krivične prijave i nalaze se u sudu. Prema informacijama koje smo danas dobili od predsjednika sudova, oko 16 slučajeva je na prvostepenom ili drugostepenom sudskom razmatranju", rekao je državni tužilac Aleksander Lumezi.

Ambasada SAD u Prištini saopštava da će nastaviti da podržava napore kosovskih građana za postizanje potpune integracije u evropsku porodicu. A na dan usvajanja sporazuma, američki ambasador je rekao:

"Ovo su divne vijesti, Skupština Kosova je uradila pravi posao. Želeo bih da zahvalim članovima Skupštine koji su demokratski glasali za obilježavanje granice sa Crnom Gorom".

Usjavajanje Sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom garantuje evroatlantsku perspektivu Kosova, ocjenjuje predsjednik Kosova Hashim Thaçi, dok premijer Ramush Haradinaj poručuje da od Evropske unije očekuje da odradi svoj dio posla.

Marko Lekić, RTK2