Predsjednik Kosova

U bliskoj budućnosti formiraćemo Asocijaciju opština sa srpskom većinom na Kosovu kako bismo dokazali da smo pouzdana država i ljudi.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je da će se uskoro formirati asocijaciju opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i da će biti uspostavljene Oružane snage Kosova, dok će se dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom nastaviti.

Komentare je dao povodom obilježavanja 100. godišnjice od proglašenja nezavisnosti Finske, koju je organizovala finska ambasada na Kosovu.

Thaçi je rekao da Kosovo i Finska imaju mnogo sličnosti i da imaju zajedničku osobu - Martija Ahtisaarija, koji je doprineo da se Kosovo oslobodi opasnosti od okupacije.

Štaviše, šef države rekao je da Kosovo nema vremena za gubljenje i da sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom mora da bude ratifikovan.

"Kosovo nema vremena za gubljenje, uvijek je zahvalno Finskoj kao državi koja je priznala Kosovo. Prema tome, mi moramo da okončamo svoju izolaciju i dogovor o ratifikaciji demarkacije sa Crnom Gorom - da od prolaska kroz vladu prođe kroz Skupštinu Republike Kosovo. Hvala Haradinaju za odgovornost", rekao je.

Dalje je šef države takođe najavio formiranje udruženja srpskih opština i vojske Kosova.

"U bliskoj budućnosti formiraćemo Asocijaciju opština sa srpskom većinom na Kosovu kako bismo dokazali da smo pouzdana država i ljudi. Uspostavićemo Oružane snage Kosova i dati naš skroman doprinos očuvanju mira svuda. Nastavićemo dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom i pomirenje, a čim mi postignemo mirovni sporazum to će biti uslov za članstvo dvije države u evroatlantskim strukturama", rekao je Thaçi, prenosi KP.

U međuvremenu, finski ambasador na Kosovu Anne Huhtanäki rekla je da je nezavisnost Kosova veliko postignuće i da je fantastična stvar za Kosovo da ima priliku da izgradi novu državu, te da Finska podržava svoju evropsku perspektivu.

"Finska je platila veliku cijenu u ratu zbog svoje nezavisnosti. Danas želimo da izrazimo svoju zahvalnost prošlim generacijama, svim građanima koji su radili i udružili snage za nezavisnost Finske", rekla je finski diplomata.

Finski diplomata dodala je da kosovski Albanci više priznaju Finsku od kada su izaslanik Marti Ahtisaari i njegov plan otvorili put za stvaranje države Kosovo.

"U Finskoj živi deset hiljada Kosovara koji proslavljaju sa nama ovu godišnjicu", rekla je Huhtamäki.

Inače, Finska je decembra 1917. proglasila nezavisnost od Rusije.

KoSSev, Koha