Potvrđeno danas na sjednici

Državna komisija Kosova za obilježavanje granice sljedeće nedjelje će Vladi Kosova predstaviti novi izvještaj u vezi demarkacije sa Crnom Gorom, rečeno je danas na sjednici vlade.

Premijer Ramush Haradinaj je kazao da je predsjedavajući komisije, Spejtim Bulliqi, potvrdio da je završen sav rad u vezi demarkacije. Nakon što se nalazi predstave Vladi početkom nedjelje, uz izvještaj će Skupštini proslijeđeni i nacrt Zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji na razmatranje i eventualno ratifikovanje.

“Što se nas, kao Vlade, tiče, nakon prihvatanja ovog materijala, nema šta drugo da uradimo osim da ga proslijedimo Skupštini”, izjavio je Haradinaj, dodajući da je moguće da će komisija izvještaj predstaviti Vladi u ponedjeljak.

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, je po dolasku na premijersku stolicu formirao novu komisiju kojoj je dodjeljena obaveza da razmotri proces demarkacije sa Crnom Gorom.

Haradinaj je zatražio da njihov izvještaj o demarkaciji bude zasnovan na originalnim, validnim i verifikovanim činjenicama.

Iz komisije su prethodno izjavili da je, na osnovu dosadašnjeg istraživanja, uočeno nekoliko nepravilnosti u radu bivše komisije, a koja se između ostalog bavila i demarkacijom sa Crnom Gorom.

Poslanici opozicije do sada su kritikovali način na koji je urađena demarkacija, navodeći da je Kosovo izgubilo 8.000 hektara svoje površine. Među kritičarima je u prošlom mandatu bio i Ramush Haradinaj.