IPŽP će u roku od 72 sata odlučiti

Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP) je do isteka roka, u 15h predato sedam žalbi na rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu.

Izvršni direktor panela Mullë Desku rekao je da je Demokratski savez Kosova predao tri žalbe - za Dragaš, Kamenicu i Prištinu, dok je Demokratska partija Kosova predala tri žalbe - za Orahovac, Klinu i Prizren.

"Nezavisni kandidat za gradonačelnika opštine Štimlje Fatmir Rashiti je predao žalbu sa tvrdnjom da je bilo neregularnosti u drugom krugu izbora za gradonačelnika Štimlja", dodao je Desku.

LDK je objavio da je pored žalbi za opštine Dragaš, Kamenicu i Prištinu, Vrhovnom sudu Kosova dostavio žalbu na odluku IPŽP o ponavljanju izbora u opštini Istok u kojoj je nakon prebrojavanja glasova poštom i uslovnih glasova pobjedio kandidat Alijanse za budućnost Kosova.

Izborni panel za žalbe i predstavke je prihvatio žalbu LDK i odlučio da se izbori u Istoku ponove.

IPŽP je dužan da u roku od 72 sata odluči o žalbama. Drugi stepen žalbe je Vrhovni sud Kosova, kojem se nezadovoljne strane mogu obratiti ako su nezadovoljne odlukom IPŽP.