Korupcija prisutna i u obrazovanju

"MONT ima punu podršku Vlade Kosova, kao i donatora koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta obrazovanja na Kosovu"

RTV21 prenosi da Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije (MONT), u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, organizirali su međunarodnu konferenciju o PISA 2018 "Djelujmo zajedno za bolje obrazovanje", gdje je prisutan na ovoj konferenciji bio čak i premijer Ramush Haradinaj.

Haradinaj je rekao da na testu PISA na Kosovu postoji slab nivo i to je za svaku kritiku.

Rekao je da se nema vremena za gubljenje kada je riječ o tome.

"Imamo test PISA koji je veoma loš i sramoti nas kao Kosovo. Moj doprinos ću dati time što ću pomenuti samo nekoliko razloga i posvećeni smo promjeni situacije", rekao je premijer Haradinaj.

Pomenuo je neke od uzroka nedostatka kvalitetnog obrazovanja.

"Nastavnici, njihov izbor je toliko sporni proces. Oni koji su imali najviši prosjek nisu primani. Postali su nastavnici oni koji nisu bili najbolji. Drugo, predškolski programi i dalje ne odgovaraju potrebnim parametrima. Planovi i programi su i dalje eksperimentalni. Ne govorimo o organizovanju školske infrastrukture. Imamo problem sa nadzorom, naše škole se malo prate. Imamo ogroman broj izgubljenih časova. Imamo probleme u ocjenjivanju znanja, kada se ocjene daju tokom ispitivanja, standardi ocjenjivanja nisu dovoljni za epilog. Dobro je da se suočimo sa istinom kako bismo pokazali da rad nije dobar", rekao je on.

S druge strane portal "Gazeta e Re" prenosi da je premijer Haradinaj rekao da je korupcija "okupirala" čitavu zemlju i da je prisutna i u obrazovanju.

"Većina škola su samo objekti, ali ne u obrazovne svrhe, a njihova konstrukcija je kao da su izgrađene za nešto drugo. Imamo probleme jer nema inspekcije. Kada upućujemo na probleme svako se može pronaći, imamo puno izgubljenih časova. Ima mnogo profesora i nastavnika koji imaju problema, koji uopšte nisu na časovima."

"Procjena znanja je stoga potvrđena da ocjena djece nije na odgovarajući način. Na ovaj način, mislim da je dobro iskoristiti ovaj trenutak da se suočimo sa istinom, a ne samo da pričamo o korupciji koja je zauzela zemlju."