Povodom izvještaja UNDP-a

Program za razvoj Ujedinjenih Nacija predstavio je izvještaj koji sadrži intervjue sa borcima povratnicima sa ratišta u Siriji kao i sa njihovim porodicama.

Cilj ovog istraživanja jeste da se bolje shvate podsticajni faktori koji utiču na građane Kosova da se pridruže stranim terorističkim grupama, ali i smjernice koje društvo i institucije treba da preduzmu nakon njihovog povratka.

Ovaj izvještaj je prva sistematična studija koja je zasnovana na intervjuima sa ljudima koji su bili na stranim ratištima, koji su osuđeni zbog toga kao i sa članovima njihovih porodica.

Cilj istraživanja bio je razumjeti zašto se građani odriču života na Kosovu i odlaze u ratnu zonu, zašto se zatim vraćaju na Kosovo i šta očekuju od reintegracije društva.

“Ne želimo da ovo istraživanje bude senzacionalno nego nešto što bi bilo dobro da vi znate i razumjete. Broj intervjuisanih lica nije veliki ali nije bilo lako uraditi intervjue. Ovo je metodologija životne - lične priče. Relevantne institucije su nas podržale i omogućile nam pristup dotičnim centrima i zatrovima. Intervju je izvršen aprila mjeseca ali smo dosta radili i na prevodu”, poručila je Aleksandra Ročasalvo zamjenica predstavnika UNDP.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je rekao da se nesmije dozvoliti da mladi ljudi budu dio ideologije koja vodi do terorizma i da je Kosovo domovina svih građana i da je spremno da prihvati sve povratnike sa ratišta.

“Izvještaj će nam pomoći da bolje razumijemo razloge i okolnosti zašto je došlo do toga da mladići Kosova i mlade djevojke napuštaju domove i odlaze na strana ratišta, prepuštajući se ekstremnim ideologijama koje predstavljaju opasnost ne samo za sebe nego i za njihove porodice i društvo. Kosovo je definisano kao domovina svih građana, bilo Albanaca ili nevećinskog stanovništva. Islam na Kosovu nikada nije bio prijetnja. I Kosovo mora reći 'Ne' ekstremizmu”, istakao je Haradinaj.

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delawie je naglasio da njihova vlada radi protiv ovog globalnog problema.

"Moramo raditi svi zajedno kako bismo ovo spriječili. Moramo razumjeti zašto su mladići motivisani da odu na strana ratišta i moramo raditi na boljim programima za sprečavanje radikalizacije mladih. Moramo razumjeti kako će vlada raditi na reintegraciji povratnika, moramo obezbjediti adekvatne resurse ovim mladićima kako bi se reintegrisali u društvo. Istraživanje pokazuje da i dalje moramo raditi na ovim stvarima".

Prema podacima do kojih je UNDP došao 335 građana Kosova je otišlo na strana ratišta, od toga 55 žena i 27-oro dece. 62 muškaraca je poginulo dok se 123 građana vratilo na Kosovo. Izvještaj je dostupan samo na engleskom jeziku na internet strani UNDP-a dok je u planu njegovo prevođenje na srpski i albanski jezik.

Bojana Uzunović, RTK2