Uslovni i glasovi poštom

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da će danas započeti brojanje glasova koji su pristigli poštom, uslovne glasove i glasove osoba sa posebnim potrebama, po 1.700 u svakoj opštini za izbore gradonačelnika Prištine i Prizrena.

U oba grada sa malom razlikom u glasovima vode kandidati Samoopredjeljenja.
Vrhovni sud Kosova u subotu je prihvatio žalbe pokreta Samoopredjeljenje i odlučio da ne bude ponovnog brojanja glasova na svim glasačkim mjestima u Prištini i Prizrenu.
Demokratski savez Kosova najavio je preduzimanje zakonskih mjera u vezi sa odlukom Vrhovnog suda Kosova.
Prethodno je Izborni panel za žalbe prihvatio žalbe Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova i odlučio da se ponovo broje glasovi u opštinama Priština i Prizren u kojima su Samoopredjeljenje i njegovi kandidati Shpend Ahmeti i Mutaher Haskuka u prednosti za nekoliko stotina glasova.
Prema preliminarnim rezultatima izbora, kandidat Samoopredjeljenja u Prištini Shpend Ahmeti ima 237 glasova više od protivkandidata Demokratskog saveza Kosova Arbana Abrashija.
I kandidat Samoopredjeljenja za gradonačelnika Prizrena ima samo 329 glasova više od kandidata Demokratske partije Kosova Shaqira Totaja.
Prema broju glasova koji će se brojati u nedjelju, postoji teorijska mogućnost da dođe do promjene pobjednika u tim, za Kosovo najznačajnijim opštinama.