Sastanci sa Thaçijem i Haradinajem

Albanija podržava transformaciju Bezbjednosnih snaga Kosova u Oružane snage i ubrzo će imati rezidentnog vojnog atašea na Kosovu, izjavila je u Prištini ministarka odbrane Albanije Olta Xhaçka.

Ona je kazala da će Albanija uvijek snažno podržavati Kosovo u jačanju međunarodnog subjektiviteta, podržavajući, kako je rekla, novu državu u procesima učlanjenja u međunarodne organizacije uključujući i NATO. Albanska ministarka je kazala da bi učlanjene država regiona u Sjeverno-atlantski savez, uključujući učlanjenje Kosova, rješilo probleme bezbjednosti sa kojima se suočava region zapadnog Balkana.

Ona je odvojeno razgovarala sa predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem i premijerom Ramushom Haradinajem. Thaçi je izjavio kako Kosovo visoko cijeni doprinos koji Albanija kao dio NATO-a, daje regionalnoj bezbjednosti. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Thaçi je zahvalio albanskoj ministarki na podršci koju Vlada Albanije daje Kosovu "bilo gdje u svijetu".

"Kosovo i Albanija imaju veoma dobru saradnju i mi učimo iz iskustva od 105 godina albanske države", rekao je predsjednik.

Thaçi je rekao i da su Bezbjednosne snage Kosova tokom ovog vremena bile model profesionalizma i multietničnosti. Izrazio je i ubeđenje da će njihova transformacija u vojsku biti izvršena u skladu sa Ustavom Kosova, međunarodnom zajednicom, kao i sa svim zajednicama na Kosovu.

Haradinaj i albanska ministraka su, kako je saopšteno, razgovarali o aktuelnim političkim dešavanjima i bilateralnoj saradnji Albanije i Kosova, uz poseban naglasak na odbranu i bezbjednost.

"Kosovo računa na stalnu podršku albanskog iskustva u procesu učlanjenja u ovu veoma značajnu instituciju globalne bezbjednosti", rekao je Haradinaj.

Naglasio je značaj saradnje Kosova i Albanije, kao i mogućnost daljeg proširenja na sve oblasti zajedničkog interesovanja.