Američki ambasador na Kosovu

Nezavisnost Kosova je neopoziva i podrška Sjedinjenih Država je čvrsta i nepromjenjena, izjavio je za Radio Slobodna Evropa američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie, nakon što je u medijima izašla vijest da je Surinam povukao priznanje nezavisnosti Kosova.

"Pozivamo države koje još uvijek nisu zvanično priznale tu činjenicu da to urade, jer će time osigurati mir i stabilnost na Balkanu i pomoći očuvanje Evrope koja je cijela slobodna i u miru", dodaje se u odgovoru.

Delawie je takođe naglasio da i Kosovo i Srbija treba da se fokusiraju na konačnu fazu dijaloga i postignu sporazum o tome kako normalizacija odnosa treba da izgleda.

"To će zahtjevati kompromise na obje strane", zaključio je on.

U međuvremenu, iz Ministarstva spoljnih poslova Vlade Kosova kažu da još uvijek nisu dobili nikakav zvanični dopis od Republike Surinama u vezi povlačenja priznanja nezavisnosti.

Savjetnik kosovskog ministra, Jetlir Zyberaj, izjavio je za RSE da Surinam nije potvrdio takvu odluku, koju su inače prenele vlasti Srbije.

"Mi nemamo nikakvu zvaničnu potvrdu od Surinama, kao ni od predstavnika te zemlje u Vašingtonu ili Njujorku. Prema tome, sve dok nema zvanične informacije, za nas ovo je samo tendencija Srbije da dobije političke poene. Mi te napore ne uzimamo za ozbiljno", istakao je Zyberaj za RSE.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak da je Republika Surinam povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Nakon negiranja vlasti u Prištini, Dačić je novinarima u Skupštini Srbije dijelio navodnu kopiju note kojom je južnoamerička država Surinam obavjestila Kosovo da povlači priznanje.